Интервю със слънцето

Обичат го, страхуват се от него, ненавиждат го, но никой не може без Слънцето. Толкова противоречив и понякога капризен характер все още не сме виждали. Затова и ние решихме да обсъдим отношенията си със Слънцето – оказаха се горещи.

Люба Вангелова 29 July 2023

Обичат го, страхуват се от него, ненавиждат го, но никой не може без Слънцето. Толкова противоречив и понякога капризен характер все още не сме виждали. Затова и ние решихме да обсъдим отношенията си със Слънцето – оказаха се горещи.

EVА: Да обсъдим взаимоотношенията си. Ти изобщо грижиш ли се за нас?

Слънцето: Е, аз съм този, който винаги е там, където трябва. С мен настроението ви се повишава, самочувствието ви се връща. И това е само заради производството на витамин Д, който повишава имунитета ви и ви прави по-силни. Между другото, за да получите дозата си, ви трябват само 10–15 минути в обятията ми.

Колко време можем да си отделяме взаимно?

Вижте, през лятото е по-добре да се срещаме сутрин преди 11 ч. или след 16 ч. следобед, когато UV индексът е нормален. Ако нивото на UV е 3 или по-високо число (може да го проверите във всяко мобилно синоптично приложение), опитайте се да носите по-затворени дрехи и да използвате слънцезащитни продукти. Ако индикаторите започват от 6, тогава е по-добре да останете вкъщи, за да си починете.

А какво ще стане, ако решим да лежим на плажа цял ден?

Всъщност много зависи от сезона. Ако е ранна пролет или есен, полежете си, но с нанесен върху кожата слънцезащитен крем, който подновявате на всеки два часа. Ако е лято, прибирайте се на сянка навреме. И, разбира се, сложете любимото си парео.

Вярно ли е, че можеш да влияеш на женските хормони?

Ами да, ако с приятелките си излезете на разходка, нивото на естроген в тялото им става по-високо. Сега разбирате какъв е смисълът от ваканционните романи?!

И на мозъка оказваш въздействие?

Да, защото слънчевата светлина прониква лесно през нервните окончания на очите, а от това мозъкът се превъзбужда. Благодарение на мен започвате да се концентрирате по-добре и да наблюдавате повече ежедневието си. Е, хейтърите с моя подкрепа също се понасят по-лесно.

Но у теб има известна доза агресия?!

Когато се разгорещя, само 50+ може да ви предпази от мен, но не говоря за възрастта, а за степента на защита. Ако видите козметична грижа с надпис SPF 50+ PA ++++, смело нанасяйте от нея, защото тя е антагонист на UVA и UVB лъчите.

UVA са тези лъчи, които стигат от мен до вас в 95% от случаите. Те могат да бъдат токсични, особено през лятото. „Бонусите“ от тях са бръчки, пигментация и други признаци на фотостареене. Ако не се пазите от тях, няма да ви е до разходки на плажа и до почивки в слънчеви курорти. UVB са по-малко агресивните, но и за тях си трябва подход. Не искате да получите алергия или изгаряне, нали?

Много хора имат алергия към теб?

И за това си има причини. От една страна е козметиката и веществата, които съдържа. Когато аз влизам в контакт с тях, те проникват в кожата и тогава става проблем за нея. Такива са например някои червила, съставки като ретиноиди или салицилова киселина. Между другото, не мога да понасям, когато си правите силен пилинг и забравяте след това да нанесете слънцезащитен крем. Тогава ви изпращам лъчите на злото, а не на доброто.

Невинаги е плод на моето отношение – понякога алергията може да бъде вродена или генетично предразположение. Когато човек има отслабена имунна система или метаболитни нарушения. В този случай тичайте при специалистите – те ще ви помогнат да се отървете от неприятностите.

А защо са по-напрегнати отношенията ти с хората с по-светла кожа?
О, да, като цяло е трудно да общувам с тях – светлата кожа реагира бързо на моите лъчи и може да изгори силно без подходящата грижа. Тези хора са по-податливи на различни кожни заболявания. И това не е всичко! Ако имате светли очи, зрението ви може да бъде значително затруднено без слънчеви очила. Ползвайте само такива с висококачествени стъкла с маркировка UV-400.

Светлите кожи получават по-често и бръчки, нали?

Тази съдба няма да подмине никого. Бръчките се появяват, ако не носите слънчеви очила и напрягате много лицето си. Когато се мръщите, в движенията участват 43 лицеви мускула, а след 2000 намръщвания се появява нова бръчка. Бръчките се появяват по-лесно на прекалено суха кожа. За да намалите риска от това, пийте много вода и използвайте овлажняваща козметика.

Какви други недостатъци имаш?

Е, например, ако имате прекалено много бенки, не ви съветвам да се срещате често с мен.  Прегледайте се при лекар, особено ако са с диаметър над 5 мм и имат размити контури. Тогава ще преразгледаме отношенията си.

Спиш ли през нощта?

Невинаги. Има дни с мъгла, особено след като съм се мотал цяла нощ. Тогава е добре да нанасяте слънцезащитна козметика с SPF15, или най-добре 30.

Говорите толкова много за слънцезащитния крем. Знаете ли, че има хора, които го смятат за маркетингов трик?

Е, какво да кажа... Довиждане!

1 КОМЕНТАР
1
Илян
28 April 2024, 18:28

Маркови слънчеви очила https://opticmag.net/
Онлайн магазина за оригинални слънчеви очила OpticMaG продава всички модели на марката Ray-Ban на ниска цена. Предлагаме на нашите клиенти широка гама от модели, дизайнерски стилове и цветове, подходящи за всяко лице и вкус и то в промоция. Само сега разгледайте нашия сайт и изберете от богатата гама маркови слънчеви очила. Бърза и безплатна доставка навсякъде в България!

ТВОЯТ КОМЕНТАР