Кампанията “Призив” дари 20 000 лв. в подкрепа на застрашените видове животни в Родопите

06 June 2023

Създаден, за да даде “глас” на животните в Родопите, които иначе изчезват тихомълком, албумът с природни звуци “Призив” успя да привлече обществения интерес към проблема с изчезващите животински видове у нас, както и подкрепата на редица национални медии, инфлуенсъри и известни личности.

Повече от 35 000 пъти България се вслуша в гласа на изчезващите животни, припознавайки се в каузата на “Призив”, като така допринесе за най-мащабното презаселване на видове елени в страната през последните години. Така кампанията успешно достигна финалния си етап на дарение към фондация на фондация “По-диви Родопи” на обща стойност 20 000 лв.и подпомогна завръщането на редица животински видове в региона. Инициативата е продължение на дългогодишното партньорство между минерална вода “Велинград ALCALIA”, търговска марка на Тимбарк България, и фондация “По-диви Родопи”, а дарението до момента е оползотворено за завръщането на едри тревопасни елени лопатари и благородни елени. Това включва закупуването им от развъдни центрове, транспортирането им до Източни Родопи, осигуряване на храна по време на адаптацията към новото място и други. Като резултат, през последните няколко месеца са разселени над 40 елена лопатар и 7 благородни елена. Презаселването им подпомага биоразнообразието на този регион, съответно завръщането и на големите хищници и редки и застрашени птици като белоглавия, египетския и черния лешояд.

“Съществена част от работата ни включва реинтродукцията на тревопасни животни, тъй като това е най-ефективният начин да се създаде естествена екосистема със сложни хранителни вериги. Чрез възстановяване на естествените процеси се създават по-диви, по-богати на биоразнообразие местообитания, които са и по-устойчиви на промените в климата и природните катаклизми”, споделят от фондация “По-диви Родопи”.

“Изключително щастливи сме, че чрез универсалния език на музиката, успяхме да приобщим към каузата толкова много хора, медии и известни личности и по този начин заедно да допринесем директно към естествения процес на възстановяване на видовете животни у нас”, разказва също Савина Паликарева, маркетинг мениджър на Тимбарк България - производител и дистрибутор на натурална минерална вода „Велинград ALCALIA”. “Основната ни цел бе по един по-различен и позитивен начин да насочим вниманието на обществото не толкова върху проблема, а върху решението, защото процесът с изчезващите видове в Родопите не е необратим, а ключът към решението му е в нашите ръце. Само трябва да го осъзнаем. Множеството успешни примери за възстановени изчезващи видове през последните години е пример за това”, допълва още Савина.

От страна на фондация “По-диви Родопи” през последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатар, както и 50 благородни елена, с което бяха създадени няколко увеличаващи се субпопулации на тези два вида. Само тази година в Източни Родопи са разселени над 130 животни, като близо 50 от тях са финансирани с помощта на кампанията “Призив”.

В продължение на съвместното си сътрудничество, през остатъка от 2023 г. фондация “По-диви Родопи” и “Велинград ALCALIA” предвиждат да насочат внимание към завръщането на черния лешояд в Източните Родопи и създаването на колония. Благодарение на множество усилия, в края на изминалата година черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа – се завърна в Източните Родопите. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите. Планират се още създаването на образователни програми и проекти, които да засилят интереса към природата и опазването й от страна на деца и младежи.

“Вярваме, че децата и младите хора са нашите посланици, те са и тези, които ще бъдат засегнати най-силно от негативните последици от промените в климата и загубата на биоразнообразие и затова смятаме за ключово изграждането на едно информирано и дейно младо поколение в района на Източни Родопи”, споделят още от фондация “По-диви Родопи'’.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР