Ние сме Земята

eva.bg 04 June 2023

Когато пеперуда потрепне с криле в единия край на света, океанът на другия се вълнува. Иначе казано, всичко и всички на нашата планета сме свързани. Това напомня арт проектът „Ние сме Земята“ на художничката Радослава Боор и фотографа Милош Нешич. Двамата реализират над 20 бодиарт визии, интерпретиращи животрептящите теми за околната среда и климатичните промени.

Помните опустошителните пожари из Амазонските гори през 2019 година, нали? Тогава художничката Радослава Боор решава, че един от начините да помогне за спасяването на нашата планета е да говори за проблемите с това, с което тя умее най-добре – бодиарта и визията. Така започва осъществяването и развитието на проекта „Ние сме Земята“, в чиято сърцевина е концепцията, че каквото и да правим ние, хората, в един момент то се връща към нас. Нашите лица и тела са много други човешки лица и тела, те са океаните, континентите, горите, кораловите рифове...

Посланието е ясно дефинирано. Ако Амазонските гори горят, това не е нещо твърде далечно от нас, което не ни засяга. Ако въздухът и водата някъде на хиляди километри са замърсени, то ние също ще дишаме мръсен въздух и ще пием мръсна вода. Купищата изхвърлени пластмаси в един момент се връщат в телата ни.

Проектът опитва да разтърси замаяното от блестящото си технологично развитие човечество и да му изкрещи, че то само унижава своя прекрасен дом.

Зад проекта застават абсолютно доброволно и безвъзмездно хора от 9 националности. За заснемането на най-новите визии са поканени обществено значими личности с активно отношение към ключовите екологични проблеми, сред които тенис легендата Магдалена Малеева, журналистката Деси Стоянова, водещата Мария Силвестър, издателят и преводач Манол Пейков.  

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР