Моето тяло, моят танц

11 May 2023

Шестнайсетият международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ започна на 9 май. Мотото му, традиционно избрано от създателите на форума артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев, е „моето тяло, моят танц".

Всяко тяло е родено свободно, с достойнство и право да бъде на сцена.
Всяко тяло има право на своя танц, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.
Всяко тяло има неотменимото право да избира естетиката, вкуса и философията на своя танц.
Всяко тяло е свободно да прекрачи собствените си граници в състояние на танц.
Всяко тяло е специално, дори колективното.
Всяко тяло има право на мир, защото войната разрушава формата, съдържанието и свободата му.

Е красивото послание на Фестивала, което е защитено с изключителна артистична програма, широка палитра от заглавия и изпълнители и артистични колективи от Румъния, Германия, Финландия, Нидерландия, Полша, Украйна, САЩ, Канада, Словения и Австрия. За първи път в историята на фестивала ще бъде изнесено и танцово представление за деца.

Сцените на РЦСИ „Топлоцентрала" и Сцена „Дерида" ще бъдат алхимични лаборатории на магията на съвременния танц и пърформанс до 19 май.

Достигайки своята юношеска възраст с ежегодни издания и над 180 показани представления от цял свят, събитието се отличи като водеща платформа за вълнуваща среща с най-доброто и провокиращо ума и сърцето от съвременната експериментална танцова сцена.

Повече подробности за програмата на „Антистатик" можете да откриете на antistaticfestival.org, както и в Инстаграм (@antistaticfest), Фейсбук (@antistatic.international.festival), и в YouTube канала на фестивала.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР