На гости на Уенздей

След Дракула, дъщерята на Мортиша и Гомес Адамс е истинският магнит за туристите в съседна Румъния.

Краси Генова 30 April 2023

С много страхове и съмнения в успеха на сериала „Уенздей“ подхождат създателите му, когато представят проекта си пред екип на телевизионния гигант Netflix. Авторите на идеята Майлс Милар и Алфред Гау вадят от куфарчето с изненади две неща – ексцентрична героиня (Уенздей, дъщерята на Мортиша и Гомес Адамс) с нейните перипетии в училище за деца с необикновени способности, и режисьора Тим Бъртън, който притежава таланта да разказва страховити истории.

Интуицията на креативния отдел на Netflix подсказва, че си струва да заложат на тази телевизионна сага и да се радват на поредната мания по готическото излъчване на мис Адамс. Резултатите надминават и най-смелите им очаквания. Сериалът има бомбастичен рейтинг, а след излъчването на третия епизод екипът получава зелена светлина за реализирането на втори сезон, което е истински триумф.

Мортиша и Гомес Адамс са комиксови герои, създадени от американския аниматор Чарлз Адамс през 1938 година за списание „Ню Йоркър“. През 1964 година се появява телевизионният сериал, вдъхновен от тях.

Ролята на дъщеря им Уенздей в новата сага е поверена на 20-годишната актриса Джена Ортега. Тя изненада и режисьора Тим Бъртън, и целия актьорски състав. Сега е най-търсеното име в Гугъл и според американските медии ѝ предстои истинско звездно бъдеще.

Съвсем скоро ще я видим в поредното продължение на хорър сагата „Писък“, а преди седмици бе представена като лице на новата колекция на Adidas. За мис Ортега, дъщеря на медицинска сестра и счетоводител, всичко това е сбъдване на детската ѝ мечта да е актриса и да радва (или плаши) хората.

Зрителската обсесия от героинята ѝ се пренася и върху локациите, където е сниман сериалът. Румъния е временният адрес на Уенздей и останалите герои. Екипът прекарва близо година там, докато работи по първите осем епизода.  

Ето някои от локациите, към чийто чар вече се прибавя и магнетизмът на Уенздей. 

Градчето Бущени и дворецът Кантакузино  

След дълго проучване продуцентите на сериала се спират на планинското градче Бущени, което се намира на около два часа път с влак от столицата Букурещ. Рай за почитателите на зимните спортове, Бущени се слави с най-голямата ски зона в Карпатите. Не това обаче е на фокус в хитовия сериал, а няколко от местните исторически забележителности.

Дворецът Кантакузино, построен през 1911 година, се оказва подходящ декор за някои сцени в академията Невърмор. До 30-те години на миналия век дворецът е лятна резиденция на принц Георге Григоре Кантакузино.

След края на Втората световна война за известно време е собственост на Министерството на вътрешните работи, а после е реставриран и отворен за посещения. Интериорните сцени в сериала обаче не са заснети в залите на двореца, а във филмово студио в Букурещ, както и в две исторически сгради в центъра на румънската столица.



Съкровищата на Букурещ

В забележителните Casa Monteoru (1874 г.) и Casa Niculescu-Doborantu (1911 г.) протича животът на академията Невърмор. Втората сграда е истинско архитектурно бижу в стил френска неоготика, с богати декорации, красиви витражи и импозантно стълбище. Именно тук се разиграват честите сблъсъци на Уенздей със съучениците ѝ или с директорката на академията.  

В едни от първите епизоди на сагата Уенздей и нейният верен спътник Ръката, или Нещото, попадат на интересна следа в оранжерията на академията. Тези сцени са заснети в Gradina Botanica Dimitrie Brândza. Букурещката ботаническа градина  е създадена през 1860 година и е кръстена на нейния основател Димитрие Брандза. Разположена е на около 45 акра и е идеален филмов декор, загатващ за мистериите, които ще надвиснат като черни облаци над Невърмор.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by România (@visualromania)

Въпреки че в щата Върмонт има реално съществуващ град Джерико, за нуждите на телевизионната продукция той е построен във филмовите студиа в Букурещ. Тук са разположени градският площад с фигурата на Кракстоун, историческото селище и къщата на шерифа.

Някои снимки са направени на гарата на планинския град Синая, а състезанието с лодки е заснето на езерата Бранещи и Стербей.
„Беше невероятно да дойдем и да снимаме в Румъния, защото всичко по странен начин се вписваше идеално в света на семейство Адамс. Опитът да превърнем Румъния в готическа версия на Върмонт беше интересно предизвикателство, което оправда надеждите ни!“, коментира режисьорът на първите четири серии Тим Бъртън.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР