Полет в изкуството 355

08 April 2023

Трима млади режисьори заснемат, монтират и предават петминутен филм с неочакван край за пет дни в състезание за Наградата за кино на фондация "Стоян Камбарев" - "355". Журито, номинирало режисьорите и определящо победилият, се състои от 13 души, сред който холивудските продуценти Фил Рот и Джефри Бийч, режисьорyt Дон Майкъл Пол, актьорът, режисьор и продуцент Гари Стреч, британците Кърсти Бел, Бен Чарлз Едуардс и водещияt кастинг директор Марк Самърс. Председател е европейският филмов продуцент Фабиан Гасмия, членове от българска страна са продуцентката Деси Тенекеджиева, проф. Станислав Семерджиев, Иван Тонев и Валерия Стойкова. Почетен председател е главният консултант на Paramaunt Pictures и бивш президент на Twentieth Century Fox, Италия - Освалдо Де Сантис. 

За наградата тази година ще се състезават 25-годишната Мартина Троанска с проекта й за филм "Голям". Едва 15-годишна Мартина печели второ място в младежки конкурс за кино „Репортийн“. През 2020 г. завършва класа на Пенко Господинов в НАТФИЗ с награда „Най-най-най“ за най-добра актриса във випуска. Номинирана е за Икар в категория „Дебют“ през 2019 г. Участва в пълнометражните филми „Рибена кост“ на Драгомир Шолев и „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев. Дебютният й филм като режисьор - късометражна адаптация на разказа на А. П. Чехов „Анюта“ влиза в селекциите на над 10 международни фестивала, сред които Venezia Shorts, Tokyo Shorts, Berlin Indie Shorts, Toronto Women In Film, Cine Libri, etc.  В момента Мартина е следва кинорежисура в НБУ и завършва втория си късометражен филм „Сърце на заек“.

Румен Русев е на 26 г.е представен с проекта си за филм - „Мимесис“. Румерн живее години в Англия, където развива страстта си към наратологията по време на класове по творческо писане в Ливърпул Колидж. Завършил е кино, телевизия и дигитални медии в Калифорнийския Университет, Лос Анджелис. С последните си три късометражни филма участва в над 50 международни кинофестивала. Филмът му "Джъмп кът" е избран от Националния Филмов Център да представя България на Късометражния филмов фестивал – "Европейски съюз" в Отава. В началото на 2022 г. създава собствено пространство в София - Студио ФЛИКЪРС, където работи по филми, музикални видеа и реклами.

ВИКТОРИЯ ПАВЛОВА, 25 г. се представя с проекта си за филм - „Да убиеш два пъти“. Завършила е „Филмова и телевизионна режисура“ през 2021 г. в класа на проф. Светослав Овчаров в НАТФИЗ, учи магистратура „Трудова и организационна психология“ в Софийския университет, защото смята, че специалността е полезна за работата й като кинорежисьор. Има заснет проект -  апел против незаконното застрояване на село Синеморец.

Финалистите получават снимачна и аудио техника, пълна подкрепа за продуциране на филмите си и финансов стимул в размер на 2 000 лв. Кой от тримата ще победи решава публиката по време на 14-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев“ на 24-ти април в JOY Station, след като види трите филма и гласува. Носителят на Наградата за кино 355 ще получи авторска статуетка и 10 000 лв. за подкрепа на следващия му филм.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР