Как да возите новородено бебе в столче за кола

29 March 2023

Законът изисква всяко дете в автомобила да седи на специална детска седалка заради собствената му сигурност. На практика ще имате нужда от бебешка седалка за кола още от деня на изписването на бебето.

Но как да сложите такова малко дете в седалката? Как да го обезопасите, за да сте спокойни и сигурни, че всичко с него е наред? Прочетете указанията на специалистите и ги следвайте стъпка по стъпка, за да осигурите комфортно и безопасно пътуване още от първия ден.

Стъпка 1: купете подходящо столче

Столчето за новородено всъщност по-скоро прилича на кошче. Причината е, че детето трябва да може да лежи удобно в него. Някои кошчета могат да се монтират върху стойка, закрепена на седалката, а други просто се прикрепят чрез коланите на седалката. При всяко положение трябва да сте сигурни, че имате столче за кола от група 0 или 0+, тъй като само те са подходящи за новородени бебета.

Стъпка 2: поставете столчето правилно

Няма универсален начин за прикрепяне на столчето в автомобила, затова първо прочетете внимателно указанията на производителя. И все пак има няколко важни правила, които да спазвате.

Първото е, че бебето задължително трябва да се вози с гръб към посоката на движение, на задната седалка. Това гарантира максимална безопасност при инцидент.

Второто правило е, че облегалката трябва да е достатъчно наклонена, за да осигури на детето полулегнала позиция. Някои столчета разполагат с индикатори за ъгъла на облегалката, така че проверете своето за такива.

Третото правило е, че въздушната възглавница пред мястото на столчето трябва да бъде изключена. Ако не можете да я деактивирате, сложете столчето на друго място.

Когато седалката е инсталирана, направете тест, като я размърдате с ръка. Използвайте неактивната си ръка и сила като на ръкостискане. Седалката не трябва да мърда повече от 2-3 см, когато я разклащате в различни посоки.

Стъпка 3: закопчейте бебето добре

Когато слагате бебето в столче за кола, отново трябва да спазвате някои важни правила.

На първо място, не обличайте детето с обемисти якета и не го завивайте с одеяла под коланите. Съблечете го и ако смятате, че ще му е студено, завийте го, след като закопчеете коланите.

Коланите за новородени са петточкови. Първо проверете дали са промушени в прорезите точно над раменете на детето, не по-нагоре или по-надолу. После пъхнете внимателно ръчичките на детето под презрамките така, че да легнат удобно на раменете му. Накрая закопчайте двете презрамки за шипката, която минава между крачетата на детето. Уверете се, че сте закопчали добре всички закопчалки и никога не оставяйте някоя незакопчана. Използвайте щипката на нивото на подмишниците на детето.

Проверете коланите. Първо, те не трябва да са усукани. Второ, трябва да са плътно прилепнали до детето, за да му гарантират истинска безопасност. Когато дръпнете коланите напред, трябва да можете да пъхнете 2-3 пръста под тях. Ако трябва, пристегнете или отпуснете, за да получите желания резултат.

Ако има празнини между бебето и седалката, особено около главата му, можете да добавите навита кърпа или пелена, за да уплътните добре и да създадете комфорт на детето. Но повечето производители ще ви осигурят допълнително подложки, които би трябвало да свършат работа.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР