Гид в лазерната епилация

Изборът на лазерна терапия, съответно и на специалист, всичко, отнасящо се до подготовката и грижата след процедурата – тези неща се съдържат в основните въпроси.

28 March 2023

Сезонът е най-подходящият за всички видове лазерни и фотопроцедури, включително и за лазерна епилация. Краткотрайното излагане на оскъдното слънце създава по-малък риск от изгаряне и нежелани реакции. Изборът на лазерна терапия, съответно и на специалист, всичко, отнасящо се до подготовката и грижата след процедурата – тези неща се съдържат в основните въпроси. В клиники Skin Line отговорите са налице.

ПОДГОТОВКАТА
Този момент преминава с относителна лекота. Необходимо е вечерта преди процедурата да бъде премахнато окосмяването в зоните за третиране (тялото да се избръсне гладко, а на лицето – да се подкъси с ножичка или тример).

Някои медикаменти и хранителни добавки могат да предизвикат фоточувствителност, затова е важно да не се приема антибиотик в последните минимум 14 дни и да са изминали поне 6 месеца от последния орален прием на изотретиноин. Специалистите в клиники Skin Line консултират пациентите си преди всяка процедура за подробности, свързани с влиянието на медикаменти и хранителни добавки.

Друго изискване е да няма активно излагане на слънце, солариум или прилагане на автобронзанти поне 4 седмици преди процедурата. Задължително е третираното окосмяване да има пигмент, т.е. да не е светлорусо или бяло. Няма лазерна система, която успешно отстранява такива косми, тъй като лазерната енергия се привлича от пигмента в космения фоликул.

ИЗБОРЪТ НА ЛАЗЕР

Диодните лазери са най-масовите. Създадени за оператори без медицинско образование, те съответно имат по-слаба мощност, по-слаб ефект и изискват повече процедури за постигането на задоволителен резултат. Освен това не са ефективни в зони по лицето, както и при фини и тънки косми.

Най-ефективни за тях са александритните лазери. Процедурите са изключително бързи и ефикасни. Работи се без контактен гел.
Лазерите Nd:YAG се използват повече за лечение на активно акне, гъбички по ноктите, разширени кръвоносни съдове, вирусни образувания. Nd:YAG лазерите имат приложение и при антиейдж терапиите, т.нар. лазерно подмладяване. За лазерна епилация при фототип 4-6 обаче те са най-ефективният метод. Процедурите са малко по-бавни от тези с александритен лазер, но са без алтернатива за пациенти с по-тъмна кожа. Александритните и Nd:YAG лазери са медицински лазери. Заради тяхната висока мощност и риск от странични ефекти при неправилна употреба е важно с тях да работят само медицински специалисти.

СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА

Нормално е кожата в третираните участъци да бъде леко зачервена след края на процедурата. Несъвършенствата отшумяват в рамките на няколко часа. Ако се появят неочаквани реакции като остатъчно парене, болка, усещане за изгаряне или крусти (особено когато са по-големи от космения фоликул – с размера на лазерния апликатор), препоръката е да се извърши консултация със специалиста, извършил процедурата. Добре е да се избягват сауна, парна баня, интензивни тренировки или горещ душ до 3 дни след терапията, тъй като може да причинят временен дискомфорт. Разбира се, добрата хидратация на кожата след лазерна процедура е задължителна.

След около 10–14 дни може да се наблюдава т.нар. псевдорастеж на окосмяването – появяват се косъмчета, които изглеждат изгорени. Лек ексфолиант за тяло в зоните помага тяхното изпадане, но не е задължителен. Следващата процедура трябва да бъде насрочена в период, съобразен с активната фаза на растеж на окосмяването в тази зона – средно около 5 седмици.

 

Научете повече за медицинската лазерна епилация на www.skinline.bg Skin Line София – Център | бул. „Драган Цанков“ 12-16, ет. 1, тел. 0882 614 814; Младост | бул. „Александър Малинов“ 91, тел. 0886 614 714;
Skin Line Варна | бул. „Княз Борис I“ 53, ет. 1, тел. 0888 614 914.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР