Наградите за Полет в изкуството в края на април

12 March 2023

Художник, актриса, музикант, актьор-инфлуенсър и поетеса са номинираните млади артисти на тазгодишните награди за Полет в изкуството на фондация "Стоян Камбарев". Церемонията предстои на 24 април в Joy Station.

Победител в категория "Визуално изкуство" е 27-годишният художник Думисани Карамански. Той е носител на много отличия като 1-ва награда за “Млад български художник 2021 ” в Национална изложба - конкурс за живопис и скулптура, 2021 , СБХ, галерия „Райко Алексиев”. Участвал е в арт-проекти като резиденция “Малка птичка Художник” в с. Лещен - „MADE IN LESHTEN Vol. 2“, галерия “Little Bird Place”, София през 2020 и ART START 2022 в галерия Credo Bonum. Има и няколко роли в киното.

Победителката в категория „Актьорско майсторство“ 25-годишната Елеонора Иванова - Нори е завършила НАТФИЗ при професор д-р Ивайло Христов. Последната роля, в която можем да я гледаме по кината, е във филма "Чалга" на Мариан Вълев. Играе и в "Шекспир като улично куче" на Валери Йорданов, в сериала “Братя”, в "Пакет по път", "Страх", "Отдел "Издирване", във филма на Крис Захариев "Един асансьор разстояние", в предстоящия да се появи трилър „The Wheels Of Heaven“. На сцена можем да я видим в „Лулу“, „Ние врабчетата“, „Тирамису“.

В категория „Музика“ победител е 25-годишният Стоян Караиванов, който свири на балдонеон по класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от БАНИ. Сред наградите му са: “Музикант на годината - 2021” на “Алегро виваче” и БНР. Завършил е майсторски клас и работи със световно известния Хуан Хосе Мосалини и с маестро Даниел Бинели от секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини от консерваторията “Едгар Варез”,  Париж. Стоян е основател и артистичен директор на първия танго оркестър в България - “Libertango”. 

Лилия Йовнова е 24-годишната поетеса, победителка в категория „Поезия“. Има издадени две стихосбирки - „Кураж, сърце“ (2020)  и „Моментът преди порастване“ (2018), награда от конкурса „Южна пролет“ и първо място на конкурса „Малки поетики“(2014). Завършила е философия, политика и икономика в King’s College London и специализира магистратура по икономика и политика на енергията и околната среда в University College London. Организира благотворително литературно четене в клуб „Перото“ с участието на Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов, участва в литературния фестивал „Пловдив чете“както и в други благотворителни инициативи.

25-годишният актьор и инфлуенсър Петър Байков е победител в категория „Дублаж“. Звършил е филмова и телевизионна продукция в Лондон и актьорско майсторство в „Нов български университет“ в класа на Цветана Манева и Снежина Петрова. Стига до финала на „България търси талант“. През 2019 г. озвучава Принц Филип в „Господарка на злото 2“ на Disney. През 2020 г. прави онлайн поредицата „С гласа на Петър Байков“, я която дублира откъси от различни филми. Озвучава всичките 45 роли в мюзикъла  „Мери Попинз се завръща“, като изпява и всички песни на български език. Следва озвучаването на всички 50 роли в „Пътешественикът“ и „Снежанка“.

Кой от петимата ще получи бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия от 3 000 лв. ще определи жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” предстои на 24 април в JOY Station. Тогава публиката ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР