„Silent Talks“ с Милена Максимович-Ковачевич и Симонида Радонич

„Жената“, човешката природа и взаимоотношения са във фокуса на графичните търсения на двете сръбски художнички

04 March 2023

Снимка: ГрафикАрт

За първи път на българската артистична сцена ще видим графиките на Милена Максимович-Ковачевич и Симонида Радонич от Сърбия. Тяхната изложба „Silent Talks“ може да видите в периода от 8 март до 6 април 2023 г. галерия ГрафикАрт.

Тяхното творчество изследва по един неповторим начин човешката природа и многопластовите човешки отношения, като поставя „жената“ в центъра. И двете търсят скритото във взаимодействието и връзката между тяло–душа, мъж-жена, външен и вътрешен свят.

И двете графички са фокусирани върху тайната на човешката природа, но търсенията им са в две различни насоки. Милена Максимович се заема с човешката дуалност, с това как си взаимодействат хората и какво остава скрито между тях. Симонида се обръща към тишината, която ние упорито избягваме в този свят, пълен с излишен шум.И сблъсъка между двете ражда „Silent Talks“.

И тъй като фокусът на „Silent Talks“ са именно човешките взаимоотношения и „жената“ – галерия ГрафикАрт ще дари 20% от продажбата на всяка картина в подкрепа на два социални проекта – кампанията на „Пощенска кутия за приказки“ за осигуряване на стипендии за талантливи млади жени чрез продажбата на книгата-мисия „Виж сега моето момиче“, както и за доразвиване на първото мобилно приложение в Източна Европа в помощ на домашното насилие - „За теб“, създадено от Ивелина Чоева.

Симонида Радонич рисува анатомичния орган - езика, за да изрази символното му значение за разговор, говорене и за тишина, и мълчание. Както тя споделя, тишината често може да е много по-силно средство за комуникация, отколкото разговорите. Мълчанието дава повече отговори и тогава човек може да разбере себе си и да „чуе“ вътрешното си Аз. Опитаме ли се да избягаме от себе си, често може да се загубим в другите, а това автоматично ни прехвърля към търсенето на Милена.

В своите картини Милена Максимович наслагва образите на мъжа и жената като показва многопластовата човешка същност, многозначителните човешки разговори, дуалистичните форми в природата и отношението на човека към човека. Засяга темата за взаимоотношенията между хората и как те могат да бъдат токсични, как любовта може да обезличи и дори да разболее.

Често връзките между хората остават да „висят“ във въздуха или се „разпадат“ точно заради премълчаното, заради преглътната болка и непроведения разговор. И именно тишината в отношенията между хората, ражда „вътрешни“ разговори и разсъждения за причината в разрива между индивидите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР