3 магнетични места

С уговорката, че ходенето в къщи-музеи не винаги е любимият начин на прекарване на ваканцията, има все пак места, които могат да запалят въображението ни.

18 February 2023

Фрида Кало и Синият дом

В синята къща в квартала Койоакан на Мексико Сити се ражда Фрида Кало и тук затваря завинаги очи 47 години по-късно.

Едноетажното здание днес е превърнато в музей, който посреща над 300 000 души годишно от цял свят. В дома освен картини, рисувани от художничката, се съхраняват непокътнати нейните рокли и любимите й големи по размер бижута.

В студиото все още стои стативът й, а до него – четки със засъхналата по тях боя. Над леглото й има огледало, чието разположение озадачава посетителите. Но то има своето обяснение. Когато на 17-годишна възраст Фрида претърпява пътен инцидент и се налага да лежи на легло цяла година, майка й слага огледало над нея, за да я подкрепи и ободри. В този дом музей се съхранява и урната с тленния прах на художничката.

Клод Моне и имението в Живерни

Още с купуването на къщата в Живерни, на 75 км западно от Париж, Клод Моне проектира ландшафтния дизайн с цветята и растенията, които ще украсят пространството пред вратата. Той залага на симетрията, перспективата и ярките цветове. Алея с арки от рози води към дома.

Години по-късно художникът допълва имота с нова земя и прави приказен кът с малко езеро с водни лилии и надвиснали над него върби, а над водата извива дъга японски мост. Именно на това място Моне следи играта на светлината и сенките и рисува своя прочут цикъл картини „Водни лилии“. Сега къщата с градините се управлява от Фондация „Клод Моне“ и е отворена за посещения.

Кристиан Диор и домът в Гранвил

Великият френски кутюрие има армия от поклонници, които се чувстват длъжни поне веднъж в живота си да посетят музея в родния му дом в Гранвил, Франция. Днес този интересен музей е събрал над сто уникални неща.

Малко известно е, че Диор в младите си години е рисувал картини, които сега могат да бъдат видени в дома му. Но най-голям интерес представляват съхранените ескизи и експонати на рокли, превърнали се в емблематични за 50-те години на миналия век.

Освен дрехите, там могат да се видят различни предмети за дома, които са с колекционерска стойност, както и парфюми и козметика, актуални за различни периоди на 20 век. Домът не е само средище на експонати, жива е още градината с растения и цветя, използвани в парфюмерията на Dior. Особено впечатление прави кътът с редки сортове рози, изключително богата и интересна селекция.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР