Модерно, минималистично, донякъде работно

В този дом за млада двойка пространството за живеене съчетава желанието за комфорт и уют с изискването за работа вкъщи, при това на малка квадратура.

Елка Влаховска 16 February 2023

Снимка: минко минев

Последните години наложиха тренда за работа от дома. За добро или не, това е факт, с който интериорните дизайнери все повече се съобразяват.

Изчистени правоъгълни пространства със стандартна височина от 2,65 м, типични за българското строителство, са белият лист, върху който започва да твори екипът от архитекти и дизайнери на софийското интериорно студио ATG Design.

На 70 кв. м площ и на етап шпакловка и замазка професионалистите влизат в действие, за да разгърнат потенциала на жилището, така че да отговаря на желанията и стилистиката, потърсени от клиентите.

„Първото, с което се захващаме във всеки нов обект, е да преразгледаме разпределението на помещенията. Само тогава можем да сме сигурни, че сме направили максимума, за да създадем пространство, в което обитателите да се чувстват добре според нуждите си“ – споделя арх. Ивета Попова, водещ архитект и съосновател на студиото.

Клиентите са предварително подготвени с това, което искат по отношение на цветовата палитра и обзавеждането. Но функционалността и естетическата реализация са задача на интериорното студио.

Екипът предлага няколко ключови промени в разпределението – визуално скъсяване на коридора, обособяване на антре с пространство за съхранение на дрехи и други вещи, сливане на банята и тоалетната, които по предварителен план са отделни и изключително малки помещения.

Oсновното задание е свързано със създаването на кабинет, който да бъде уединен, но и да има опция да се „слива“ с всекидневната. Вратата към кабинета се отваря откъм хола, така че да има лесен достъп между двете помещения. Интериорното решение, превърнато в акцент, е опушената витрина, която разделя двете стаи и едновременно прави визуална връзка между тях.

Това допринася за внасяне на усещане за повече пространство и в двете помещения, като към кабинета стъклото допуска и допълнително дневна светлина.

В обединените хол, кухня и трапезария преобладава белият цвят, допълнен от нежна гама сиви и бежови нюанси. Впечатляват стенните облицовки, които създават игра на релефи. Кабинетът залага на тъмните обшивки с интересни овални елементи, а синьото кресло е цветният акцент там.

Нестандартно решение е визията на банята, която е забележимо по-тъмна като декор от другите пространства и кореспондира цветово с офиса. Това, заедно с избора на материалите, придава на банята по-клубно усещане, а на кабинета – сякаш по-геймърско. Най-общо казано, в интериорната концепция на апартамента се откроява контрастът между по-тъмните офис и баня със светлата всекидневна и романтична спалня.

Спалнята се отличава с меки розови акценти, като същевременно е запазена линията на стенните облицовки и редуването на релефи и текстури.

Контрастът на материалите присъства навсякъде като провокация в съчетанието на лак и мат финиши. Отличително за стила на работа на ATG Design е висококачественото осветление. Тук те залагат на линеарни осветителни тела над кухнята и акцентно осветително тяло над дивана с нетипичния диаметър от 170 см.

„В нашите проекти има фини детайли и елементи, чието напасване и прецизност изискват много време и усилия, както от проектантска гледна точка, така и от страна на изпълнителите“ – споделя арх. Попова.

Подовите настилки във всекидневната са комбинация между дървен паркет и естествен камък в зоната на кухнята.

Изборът да няма лайстна между двете настилки, за да се запази максимално плавна визия, е пример за внимание към сложния за изпълнение детайл. Който се е опитвал да постигне това в дома си, знае колко прецизно проектиране и майсторско изпълнение се изискват за постигането му.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР