Младостта е превенция

01 February 2023

Тенденциите в индустрията за красота понякога се сменят така скоростно, че не е препоръчително да ги следвате. Но винаги привлекателни са озаряващият поглед, доброто здраве и поддържаните лице и тяло. С две думи – естествената красота. Тя е най-трудна не само за съхранение, но и за постигане. Ето защо естетичната медицина е доминирана от методи и техники, които работят с кожата не повърхностно, а в дълбочина, като я третират цялостно и връщат загубения тонус и блясък. Тоест лекарят освен за красотата се грижи и за самочувствието ни. Изискванията към него все по-често са за „незабележима“ корекция, максимално деликатна. Но за изпълнението на тези задачи е необходим и максимален професионализъм. Именно резултатите от работата на професионалистите в клиника VDerm са причина за огромния брой пациенти, които създадоха нуждата от разширяване на дейността и екипа ѝ. Разговаряме с д-р Ирина и Евгени Шаркови за отличителния им подход в работата, за най-търсените процедури за подмладяване и какво да очакваме в новата клиника VDerm.

Какво днес означават подмладяващи или антиейдж процедури и към кого са адресирани?

Д-р И. Шаркова: В днешно време се стремим не към връщане на младостта, а към нейното запазване. Превенция – това е ключовата дума. Да се прави профилактика преди появата на първите признаци на стареене. Такава е тенденцията в последните години в естетичната медицина. Процедурите са адресирани към всички пациенти, които забелязват началните признаци на времето. Такива може да се наблюдават още след 25-годишна възраст, особено при пациенти с атопичен дерматит, суха дехидратирана кожа или поява на първи мимически линии.

Какви са методите, с които осъществявате тези желания на пациентите си и как решихте да селектирате в клиника VDerm набора от процедури, които предлагате?

Д-р И. Шаркова: Днес е възможно всеки да изглежда с 15 години по-млад от календарната си възраст. Налага го начинът ни на живот и изискванията на обществото. Пациентите желаят да съхранят естествените си характерни черти, но лицето им да изглежда отпочинало. Нашата цел е да подобрим природните дадености, а не да ги изменим. Това определя и търсенето на процедури, които са без възстановителен период, но със забележим и продължителен ефект. Ние сме все по-обърнати към стимулиране на натуралната ни красота, подпомагане производството на колаген чрез максимално природни методи. Например най-новата ни процедура 4D лифтинг с лазер Fotona и терапията Ultherapy. Резултатите от тях са прекрасни и се запазват във времето.

Аз имам слабост към апаратните процедури и твърдя, че подборът ни е разнообразен и прецизно селектиран. Това, което предлагаме, се конкурира с избора в най-големите европейски клиники. Във VDerm има всичко.

Д-р Е. Шарков: Мога да допълня, че към тези процедури се отнася и FaceTite (стяга кожата и отстранява излишната мазнина в зоната на шията). Използва се радиочестота, извършва се с локална упойка, без рискове, с минимален възстановителен период и дълготрайни резултати. А процедурите AccuTite може да правят същото в по-малки зони от лицето като долен и горен клепач, назолабиални гънки и лифтиране в зоната на веждите. Като международен обучаващ за тази процедура мога да кажа, че във VDerm се гордеем с опита ни в тази сфера и от постигнатите резултати.

Смята се, че златният стандарт за неинвазивен лифтинг и стягането на кожата на лицето е ултразвуковата технология Ultherapy. Кога я препоръчвате и какви са отзивите на пациентите?

Д-р И. Шаркова: За тази неинвазивна, високоефективна процедура няма възрастова граница, макар и най-общо да се прилага след 35 години. Определяме подходящата терапията според индивидуалната нужда на нашите пациенти. Възрастта никога не е била определяща в нашата практика. Тя е прекалено емпирична. Вредните навици, морфотипът на лицето и непълноценното хранене могат да предизвикат преждевременно стареене при млади пациенти. Много често комбинираме единствената одобрена от FDA ултразвукова апаратна процедура Ultherapy с колагеностимулиращите филъри Radiesse и HArmonyCa за блестящи резултати в подмладяването на лице и тяло.

В края на лятото бе шумното представяне на новия хибриден филър HArmonyCa с двоен ефект. Какви са впечатленията ви от работата с него?

Д-р И. Шаркова: Имах възможността да работя с HArmonyCa преди официалното му представяне в България. Отзивите след почти 9 месеца работа с него са отлични – приложили сме го при много пациенти и ефектът е страхотен. На пазара се предлагат много колагеностимулиращи дермални филъри, но за мен една от най-важните характеристики е контролът на исканата стимулация. Когато използвам HArmonyCa и Radiesse, знам точно какво ще постигна като резултат. При всички останали продукти нямаме контрол и това крие рискове от образуване на грануломи в кожата. HArmonyCa стимулира образуването, както на нов колаген, така и на еластин, който започваме да губим още в началните фази на стареене. Филърът е напълно биоразградим и съставът му не е чужд за нашия организъм, което го прави биохибриден филър. HArmonyCa е най-добрият избор за мъже, които желаят естествен резултат и за жени в перименопауза и менопауза, както и при пациенти с т. нар. «акордеонни линии” в областта на бузите, трудно податливи на терапия с други продукти.

Споменахте за неинвазивния лифтинг Fotona 4D, който се смята за една от най-ефективните техники за подмладяване. Кое е уникалното на тази лазерна процедура?

Д-р И. Шаркова: благодарение на лазерната система Fotona имаме възможността да обработваме спокойно зоната на подвижния клепач, без да се рискува зрението. Упоритите линии на горния и особено на долния клепач, които не се повлияват достатъчно добре от ботулинов токсин, филъри и мезотерапии се третират перфектно с Fotona 4 D и патентования режим Smooth Eyes. Резултати се наблюдават след първата процедура, а максимални са след 4 лазерни терапии. 4D подмладяването представлява лифтиране на тъканите и стимулация на производството на колаген. Атакуваме таргетните зони както през кожата, така и през лигавицата в устната кухина, като по този начин правим и детокс на мускулите. Лазерните системи Fotona имат приложение и в лечението на косопад, също така подобряват резултата след трансплантация на коса.

Ежегодно обменяме опит с колеги от Европа и САЩ, за да сме в крак с тенденциите по света и пациентите ни да имат възможност да се възползват от най-модерните техники за красота и здраве.

В обичайна практика днес се превърна и вагиналното подмладяване и стягане. Кои са най-честите причини жените да се подлагат на процедурата?

Нехирургичните методи за вагинално подмладяване са неинвазивни с кратко време за възстановяване. Те помагат за стягане и тонизиране тази зона без игли или хирургична намеса. Нехирургичното вагинално подмладяване действа, чрез нагряване на горните слоеве в зоната и води до създаване на нов колаген и стягане. Процедурата е подходяща при пациентки след естествено раждане, менопауза, чувство на сухота, инконтиненция и намалено либидо и нежелана пигментация на зоната.

При вас има новина – предстои да отвори врати новата клиника VDerm. Какво повече ще предлагате на пациентите си в нея?

Д-р И. Шаркова: Ще запазя за изненада някои от новите услуги, които ще предлагаме там. Ще спомена само, че нашите пациенти ще се наслаждават на метод за превенция на стареенето, който не се предлага в нито една друга естетична клиника в България.
Д-р Е. Шарков: Новата клиника е естествен момент в нашето професионално развитие, благодарение на отношението и поведението ни към пациентите. Това доведе неминуемо и до необходимостта от разширяване. Така пациентите ни ще имат достъп не само персонално до нашите услуги с д-р Шаркова, но и до тези на специалистите от екипа на клиниката. Ще можем да им предложим операционна с леглова база и с много модерна апаратура. А за някои от нещата, които ще предлагаме, ще бъдем единствените в това отношение.

Как е оборудвана операционната?

Д-р Е. Шарков: Обурудването е изпипано до най-малкия детайл, тъй като аз съм изклю- чително прецизен и в дейността си, и в отношението си към пациентите. Обърнали сме внимание на всяка малка подробност, за да им осигурим всеобхватна грижа не само по време на операцията, но и в следоперативния период.

Кои са иновациите, към които гледате и при първа възможност бихте внедрили в работата си?

Д-р И. Шаркова: Всяко нещо, което харесам и искам, веднага се внедрява във VDerm.

Д-р Е. Шарков: В медицината иновациите са свързани с все по-малко инвазивни процедури, защото хората търсят сигурен резултат, по-малък риск и бързо възстановяване, но с дълготраен ефект. В нашата клиника вече можем да предложим всичко, което се предлага на пациентите в световен мащаб – от неинвазивни през минимално инвазивни до оперативни интервенции. Всеобхватната дейност на дерматологичния екип (филъри, ботокс, инжекционни процедури), съответно лазерните процедури или ултразвукови техники, неинвазивните процедури за стягане на кожата и стимулиране на мускулите, отстраняване на излишната мазнина, минимално инвазивните процедури като FaceTite, BodyTite (радиочестотното стягане на кожата), Vaser (ултразвуковото дефиниране на мускулатурата), MicroAir (вибрационна липосукция). В клиниката можем да предложим ендоскопски процедури като увеличаване на бюста и абдоминопластика и всички оперативни техники. Насочеността на моята работа (както и дисертацията ми) са процедурите, свързани с контуриране на тялото. Да не забравяме и вакуум асистираната трансплантация на коса SmartGraft – преди два месеца имахме възможност да извършим операция на живо по време на Европейския конгрес за трансплантация в Атина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР