Проектът: дигитално и ретро

eva.bg 22 January 2023

Снимка: Essential Home

Дигиталните специалистите днес не са онези момчета, които работеха, оплетени в кабели, с парче пица и кока-кола на бюрото си. Те са хората от новото поколение, които не само оцениха луксозния стил на живот и дизайн, но и усилията, които стоят зад него.

В съзвучие с тяхната философия на работа – забавлявай се, докато създаваш, те избират своите нови „убежища“. И което е най-важното – успяват да вникнат в духа на продуктите, съчетали дизайнерското въображение с дългогодишните занаятчийски традиции.

Ето как собственикът, дигитален маркетингов специалист, открива посланията на дизайна в проекта на интериора на къщата си във Френските Алпи. На пръв поглед домът изглежда луксозен, на втори поглед – дори сякаш леко изживял времето си, с кодовете на вътрешното обзавеждане, характерни за средата на миналия век. Та нали на нас, по-зрелите, ни беше омръзнало от заоблените форми на мебелите и меките им текстури? И нали се впуснахме с огромно въодушевление към минимализма, понякога краен за българския вкус и традиции?

През последните години в световния интериорен дизайн се наложи до голяма степен т.нар. стил mid-century modern. Архитектурен стил от средата на миналия век, особено популярен в САЩ, той се характеризира с меки форми и липса на орнаменти, с функционално разпределение с отворени етажни планове, както и с големи прозорци, предназначени да направят вътрешните и външните пространства взаимно допълващи се.

Днес той ни напомня за 50-те и 60-те години на миналия век, като е преработен, допълнен и осъвременен. Този стил има своята сила и въздействие с неуловимата носталгична нотка, промъкваща се на подсъзнателно ниво.

Да обърнем внимание на избора на локацията при този дом – жилище в планината, което при пандемия или при непредвидени обстоятелства може да послужи за убежище, за спокойно място за работа или за срещи с близки приятели. Чистият въздух и сравнителната отдалеченост от градския начин на живот са допълнителен бонус към преживяването. Това не е ваканционен дом, макар че винаги може да се превърне в такъв, според всекидневието и нуждите на човека, който го обитава.

Къщата не може да не отдаде дължимото на красивите пейзажи на Френските Алпи. И както природата отвън предлага разнообразни гледки и усещания, така и проектът на дома съчетава в композиционно единство уютно и голямо, гладко и текстурирано, класическо и модерно.

Връзката с природата се осъществява чрез избора на палитра в по-неутрални тонове и присъствието на зелена декоративна растителност.

Тъй като домът се обитава от един човек, холът няма основателна причина да бъде с големи размери. В това пространство акцент е композицията от мека мебел, проектирана от Draga & Aurel в партньорство с Essential Home.

За разлика от хола, трапезарията е много по-голяма, въздействаща с прекрасните си мрамори както на пода, така и по стените.

На първия етаж има и зона за празненства с парти бар, насърчаваща желанието за радост и забавление. Мраморът с огромни бели „вени“ на пода и съчетанието на кожа, дърво и месинг са луксозната рамка, в която изпъква главният герой на помещението – осветената със светодиоди „библиотека“ за скъпи вина.

Офисът е от съществено значение в къща, в която собственикът ще работи дистанционно. Помещението е проектирано и обзаведено така, че в него едновременно да може да се работи активно, но и да си позволи човек уединения и интимен момент на четенето на книга. Библиотеката, бюрото и декоративните стенни панели създават емоционалната връзка между минало и настояще.

На втория етаж е и спалнята с богати и разнообразни текстури, загатващи за лукс и комфорт.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР