Почина дизайнерката Вивиан Уестууд

Творчеството й често скандализира „благопристойната“ британска общност, но талантът й винаги надделява над критиките

30 December 2022

Снимка: getty images

На 81-годишна възраст почина модната дизайнерка Вивиан Уестууд.

Определят вироглавата кралица на пънк модата като „Любопитна. Отворена. Сърдита. Изобретателна. Някой път е груба. Друг път ти сгрява сърцето с преданост и любвеобилност. Вивиан е неуморима, а умът й е по-остър от карфиците в ръкава й.”

Наричат Уестууд „Коко Шанел на нашето време” заради чупенето на клишета и острия език, може би. Но Вивиан е твърде много британка. Все пак на коя французойка би й хрумнало да обшива тениски с капачки на бутилки и да изглежда като скитничка на някой плаж! Французойката би изгорила една дреха, нямаше да я прогаря с цигара. А и никога не би направила тишърт с Елизабет Втора със закопчана с безопасна игла уста. Както е известно, във Франция отдавна са затворили устите на кралете с помощта на една гилотина.

„Тайната е в това да бъдеш самодостатъчен. В умението да бъдеш личност, умението да бъдеш щастлив със самия себе си. Всичко останало животът ще ви даде като подарък“, казваше тя.

Почивай в мир!

8 НЕЩА, КОИТО (НЕ) ЗНАЕТЕ ЗА ВИВИАН УЕСТУУД

1. Урок по изкуство

Не е лесно да свържем познатия образ на Уестууд – оранжева коса, ярък грим и пънк стилистика, с този на класическа детска учителка. Идвайки от Манчестър в Лондон, Вивиан завършва колеж по педагогика (със специалност „Изкуство“), омъжва се за мениджъра на танцови зали Дерек Уестууд, ражда му син и работи като учителка. И вероятно светът никога нямаше да чуе за нея, ако дивото й сърце не бе открило една от ключовите фигури за пънк движението – Малкълм Макларън. Тогава той е едва на 19 години, а Вивиан твърди: „Малкълм изобщо не ме привличаше... Освен това си помислих, че е много по-млад от мене, което тогава май смятах за нещо лошо! Само че наистина го харесвах. Работата е там, че отначало не исках Малкълм, но всъщност накрая забременях от него.“* Година по-късно Вивиан отглежда сама двамата си сина (след отказа на Малкълм да бъде баща) и прави един от онези скокове в тъмното, които характеризират целия й живот. С последната си учителска заплата купува шевна машина „Сингер“, заменя класната стая с екстравагантния магазин за дрехи и плочи SEX, а семейството – със зараждането на нова модна революция.

2. God save the Queen

През 1977 г. култовата пънк група Sex Pistols пуска не по-малко иконичния сингъл God save the Queen, отбелязващ сребърния юбилей от коронацията на Елизабет II и бунта на зародилата се пънк култура. Малкълм Макларън е създател и продуцент на групата и логично поверява визията на бандата в ръцете на половинката си. Така Вивиан сътворява скандалните постери и тишърти с образа на кралицата, чиято уста е „закопчана“ с безопасна игла. Само 15 години по-късно, през 1992 г., Уестууд получава лично от Елизабет II Ордена на Британската империя. Излизайки след церемонията от Бъкингамския дворец, Вивиан не се свени да покаже на тълпата фотографи, че не носи бельо под дългата си пола.

3. Здравей, Париж

Уестууд е втората жена в британската мода (след Мери Куант, създателката на миниполата), съумяла да покори Седмицата на модата в Париж. Дебютът й е през 1983 г. с колекцията „Бъфало“. Вместо в зала с подиум, моделите дефилират в кафене на Рю дьо Риволи. „Не бях нервна. Никога, абсолютно никога не се нервирам. Не и за дрехите. Казвам си: „Обичам ги и това е най-доброто, на което съм способна.“ Първото ревю в Париж беше сензация. Беше във всички вестници, а и в списанията. Но трябваше да минат много години преди да почувствам, че изобщо ме приемат в Париж, така както сега, или пък за да мога спокойно да се нарека дизайнер... По онова време Джон Галиано например ми беше голям фен и копираше дрехите почти напълно – знам това, защото той идваше в магазина. И отивам аз с една приятелка на ревюто на Джон в Париж, тя го хареса, съвсем основателно, аз също го харесах, но защото това беше моето ревю от миналата година. Помислих си: „Ами мода, шантава работа“. Пишеха, че не ставам за носене, но ето че следващия сезон и по-следващия всичко се копира от други, продава се за много повече пари и с много повече подкрепа. Тогава това определено ме ядосваше.“

4. Машина на времето

През 1987 г. Уестууд представя колекцията „Машина на времето“, вдъхновена от оригинални костюми от XIX век. В центъра на вниманието е модел с корсет, наречен „Статуя на свободата“. Той е и поредната революция на Вивиан: за първи път в историята на модата бельото е извадено на показ с централна роля в тоалета. Оттогава корсетът просто не е слизал от модния подиум.

5. Същата тази шапка

Само преди две години едно позабравено творение на Вивиан „възкръсна“ за медийните прожектори благодарение на попзвездата Фарел Уилямс. Да, говорим за екстравагантната шапка, с която Фарел се появи на церемонията на наградите „Грами 2014“, а след това позира с нея за корици и видеоклипове. Докато шапката не стана толкова известна, че дори се оказа със собствен акаунт в Twitter и над 20 000 последователи. Всъщност, аксесоарът си има име – Mountain – и е създаден през 1982 г. за колекцията на Уестууд Nostalgia of Mud. Моделът е вдъхновен от шапките на перуанските жени, а височината му е над 20 см.

6. Сватба ала Уестууд

Сред иконичните творения на Вивиан са не само колекциите, преминаващи от подиума в изложбените зали, но и сватбените рокли на ред знаменитости. Например, кралицата на бурлеската Дита фон Тийз пристана на рокзвездата Мерилин Менсън в пищна пурпурновиолетова рокля, а Джери Хол се венча за Рупърт Мърдок в пастелносин модел. Най-известна остава роклята на Кари Брадшоу във филма „Сексът и градът“. Впоследствие тя е продадена с безпрецедентна скорост в онлайн магазина Net-a-Porter, въпреки че цената й започва от 20 000 долара.

 7. Всичко е любов

 Главната линия на Уестууд Vivienne Westwood Gold Label от този сезон е с ново име – Andreas Kronthaler for Vivienne Westwood. Така тя отдаде признание на творческите заслуги на своя съпруг и partner in crime в безбройните инициативи Андреас Кронталер. „Когато се запознават, тя е гостуващ преподавател по мода във Виена, а той е един от студентите й по дизайн. Мистър и мисис Кронталер са заедно от около двайсет и пет години, което е приблизително колкото и разликата във възрастта им. Андреас е в центъра на събитията точно толкова, колкото и Вивиан, а в контекста на седмицата на модата той даже има някои преимущества. Съчетава външния вид на един по-грубоват Джеръми Айрънс с акцента на Арнолд Шварценегер. Това, заедно със смущаващо хипнотичния поглед и телосложението на тиролски ковач (семейният занаят), превръща Андреас в доста необичайна фигура за парижката висша мода. Всички, включително Вивиан, изглеждат малко влюбени в него.“

8. И останалите хобита

Освен за дрехи, аксесоари и модна история, Вивиан Уестууд използва таланта си за създаването на дизайн за хотели и ресторанти, подписа униформите на авиолиниите Virgin Atlantic, облече балетните трупи на Виенската опера и Британския национален балет, илюстрира издание на „Алиса в страната на чудесата“ и разбира се, подкрепя редица еко и социални инициативи, заклеймявайки сурово капитализма и консуматорството.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР