Цветовете в дома - как да ги съчетаем?

Цветът е форма на визуална комуникация, която може да повлияе радикално на начина, по който живеем и общуваме
в най-личното си пространство – дома.

Елка Влаховска 10 January 2023

Снимка: пресофиси на марката

Цветовете са „животът“ на всеки интериорен дизайн. Те дават атмосферата на помещенията и подчертават акцентите. Един от най-често задаваните въпроси при обзавеждане и декориране на дома е: „Как да комбинирам цветовете?“, казва интериорната дизайнерка Антония Саранеделчева от „Моми Студио“. Като професионалист в тази област, тя дава практични идеи как да изберем най-подходящите цветове за жилището си и как да ги съчетаем, за да постигнем хармония.  

Преди да започнете с избора на цвят, вземете решение за настроението, което искате да има помещението. За какво ще го използвате? Как искате да се чувствате в него? Ако нямате опит, изберете неутрални цветове за стените или за по-масивните мебели. Тези елементи обикновено са по-скъпи за подмяна.

Експериментирайте с по-ярък или необичаен цвят върху лесни за премахване акценти като завеси, възглавници, аксесоари. Така ще може да променяте настроението в помещението всеки сезон или когато ви омръзне подредбата. Ако има елемент или мебел, които много харесвате и искате да присъства в интериора, „завъртете“ цветовата схема около него. Вижте с кои нюанси си пасва и ги използвайте в интериора.

Добре е да вземете мостри на цветовете, които сте харесали, и да видите как ще изглеждат в помещението на естествена и изкуствена светлина. Много често цветът в магазина изглежда по-различно, отколкото в реалния интериор.



Монохромният интериор

Един цвят, много нюанси – това е „най-безопасната“ комбинация в интериорния дизайн. Всичко, което трябва да направите, е да изберете един цвят, като регулирате неговия нюанс, яркост и наситеност според пространството и вкуса си. Това означава, че решенията, които трябва да вземете, са къде да имате по-тъмни тонове и къде да поставите по-светли нюанси.

Полунеутралните цветове
Кои са полунеутралните цветове? Тези, които също са лесни за комбиниране. Естествените нюанси на синьото и зеленото са сред най-предпочитаните полунеутрални цветове. Те създават „земно“ усещане на интериора. Важно е да не сте прекалено агресивни, когато избирате интензитета на цвета, за да постигнете хармонична визия в интериора.

Правилото 60-30-10

За да изглежда професионално интериорният дизайн, трябва да създадете цветова схема за конкретното помещение. Съветът ми е да се спрете на три различни цвята – основен (60%), допълнителен (30%) и акцентен (10%). Разбира се, правилата са, за да се нарушават, но това е добра отправна точка.  Основният цвят е този, който доминира в цялото пространство. Той е най-въздействащият елемент на стаята – стени, под, големи мебели или гардероб и шкафове.

Вторият цвят във вашето пространство трябва да бъде включен в пропорция, която е около половината от основния цвят. Изберете тон, различен от основния. Не прекалявайте, освен ако не искате да създадете драматичен контраст в помещението. Добрият интериор е хармоничен. Акцентните цветове се добавят чрез аксесоари, декоративни възглавници или произведения на изкуството. Въпреки че съставляват само 10% от пространството, един акцентен цвят често има най-голямото визуално въздействие.



Баланс на цветната температура

Време е да поговорим за цветната температура. Тя може да е топла или студена. Студените цветове основно са: синьо, зелено, виолетово, а топлите – жълто, червено, оранжево. Вашата цел, когато избирате цвят, е да има баланс на топли и студени цветове в интериора. Ако всички цветове са студени, пространството ще изглежда някак неуютно. Ако са топли, помещението може да изглежда задушно. Комбинацията от двете цветови температури ще направи пространството свежо, удобно и приятно за живеене.  

Използвайте цветния кръг

Ако се чудите кои цветове си подхождат и как да ги комбинирате правилно, използвайте цветния кръг. Той ще ви помогне да прецените по-точно различните нюанси и да създадете хармонични цветови комбинации. Цветният кръг включва скала, която ще ви помогне да решите дали определени цветове са топли или студени. Какви са различните цветови комбинации, които може да създадете с помощта на цветния кръг? Харесайте си цвят от колелото и го комбинирайте със съседните му цветове отляво и отдясно. Противоположните цветове на кръга също се съчетават много добре. Тройната комбинация е предизвикателство – изберете три цвята на еднакво разстояние върху цветния кръг. За да използвате този тип комбинация, начертайте равностранен триъгълник. Трите му върха са трите цвята, които се комбинират. Този метод ще внесе големи контрасти във вашия дизайн, но е вълнуващо предизвикателство.

За мащаба на шарките

Kогато имате план за цветовата палитра на пространството, можете да разгледате включването на цветовете в различни шарки. Шарките имат малък, среден или голям мащаб. Текстил с множество цветове е лесен за комбинация и може да се използва за създаване на цветова хармония в стаята. Това може да е пъстър килим, завеси или декоративни възглавници. След като имате своя многоцветен модел, изберете 2-3 от цветовете в него (в идеалния случай 3 цвята от правилото 60-30-10). Включете тези цветове в стаята чрез книги, декоративни предмети и цветя.

В заключение, използвайте цветния кръг, за да направите цветова схема на помещението. Вземете мостри на бои, текстил и други материали, които искате да включите в интериора. Вижте тези елементи заедно. Хармонични ли са? Добре ли се комбинират? Играйте си с цветовете – това е приятна „игра“, която ще даде усещането за индивидуалност на личното ви пространство и търсения комфорт.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР