Кой ще се състезава на най-добър бариста в Италия

19 November 2022

В края на януари 2023 г. на първия международен финал на My Barista Challenge в рамките на световното изложение за кафе и десерти SIGEP в Римини, Италия ще се състезават и трима български баристи: Силем Муса от Кърджали, Петър Божинов от Слънчев бряг и Веселин Джинин от София. Те ще представят България срещу още девет свои колеги от петнайсет свят.

Тримата българи спечелиха възможността за състезанието след като се класираха на Бариста шампионата, проведен в края на октомври у нас, в който показаха своята експертиза и креативност в приготвянето на кафе заедно с 35 свои колеги от десет български града и бяха оценени от международно жури в два кръга в рамките на два дни. В първия ден от участниците трябваше да приготвят италианско еспресо и капучино по стандарт. Класиралите се на втори кръг имаха за задача да направят, мокачино обогатявайки класическата рецепта със собствена интерпретация.

Журито беше в два панела: за техническа и за сетивна оценка. В първия панел бяха четирима реномирани български бариста експерти, във втория - трима международни съдии, сред които - председателят на журито Дионисис Мустис (мениджър на Lavazza Food Service Capability).

Класиралите се на четвърто и пето място Супита Шенкова от Кърджали и Пламен Манев от Бургас ще имат възможността да посетят музея на „Лаваца“ в Торино. А Супита Шенкова заедно с класиралите се на първите три места ще могат да участват в обучение в Обучителния център на Lavazza в Торино.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР