Провокацията Климт

Когато Акрисий, цар на Аргос, попитал делфийския оракул дали ще има син, той му отвърнал, че няма да има, но дъщеря му Даная ще роди момче, което ще го убие.

Кристина Тужарова 05 January 2023

Густав Климт, „Даная“, 1907, маслени бои на платно, 77 x 83 см, частна колекция

Когато Акрисий, цар на Аргос, попитал делфийския оракул дали ще има син, той му отвърнал, че няма да има, но дъщеря му Даная ще роди момче, което ще го убие.

Даная била затворена от баща си в кула, но това не попречило на изобретателния Зевс да я посети под форма на златен дъжд, тук стичащ се между краката ѝ. От този съюз се родил Персей, който убил Медуза Горгона и спасил Андромеда. След години Персей участвал в игри в Лариса, по време на които убил случайно Акрисий и така пророчеството се сбъднало.

Митологията още от времето на Ренесанса е удобен начин да се покаже женската голота, но тук Густав Климт напълно освобождава въображението си от задръжките на морала на своето време. Тази откровено еротична картина от „златния“ му период има разкошен, чувствен, почти абстрактен ефект.

Художникът на „Целувката“ третира базисни теми като раждане, смърт и сексуалност и го прави в своя еклектичен и често фантастичен стил.

Обвиняван в порнография от австрийската преса, Климт показва освободената сила на инстинкта и желанията отвъд полирания свят на закона и реда на консервативното общество на Рингщрасе във Виена. Той е водеща фигура на виенския сецесион, радикалната група художници, на която става първи президент през 1897 г. Животът и работата му са повод за скандали и неодобрение, а за никого във Виена не са тайна множеството му любовни връзки с неговите модели.

От някои от тях има и деца. Бъдещият режисьор Густав Учицки, син на Климт и Мария Учицка, например се ражда през юли 1899 г., докато Густав Цимерман, син на художника и Мария Цимерман, се ражда през септември същата година. Смята се, че след смъртта на Климт има искове за бащинство на четиринайсет деца. Сега е документирано, че е имал общо шест деца от три връзки.

С творчеството си на границата на два века Густав Климт открива неизследвания дотогава от изкуството вътрешен свят на индивида. Майстор на символизма, той е смятан и за един от най-големите декоративни художници на 19. и 20. век.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР