Изтезание от Андрес Серано

29 August 2022

Снимка: Андрес Серано

Изтезание“ е новата изложба, част от серията „Майстори на фотографията“, която този път сериозно ще провокира сетивата ви. Зад нея стои артистът Андрес Серано. И името на изложбата е толкова буквално, колкото повечето от вас едва ли предполагат, че може да бъде.

Изтезание“ показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. Серано фотографира известни активисти срещу изтезанията, както и жертви, които охотно се съгласяват да разкажат своята история.

И не само това - за малко повече от месец в промишления град Мобурже, Югозападна Франция, Серано влиза в ролята на мъчител. Използвайки арт центъра The Foundry (Леярната) за своя „тъмна стаичка”, той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители.

С дейното участие на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части, са използвани различни техники за физически и психологични изтезания. 

Визуалните препратки към граничните състояния на човешкото тяло и дух прави темата на изложбата изключително актуална в контекста на международната политическа ситуация и хуманитарна криза.

Torture (Изтезание) на американския артист Андрес Серано се организира от МУСИЗ и a/political. Открива се на 16 септември 2022 г. в Националната галерия – Двореца. Изложбата включва двадесет широкоформатни фотографии, подобни на ренесансовите композиции – част от огромен по обхвата си проект, насочващ вниманието ни към разрухата в самите устои на обществото. Серията вече е представяна като самостоятелна изложба в Collection Lambert, Франция; VOID, Северна Ирландия; Музея за съвременно изкуство „Стейшън” в Хюстън, САЩ, и Фотографския център „Стилс”, Шотландия.

Андрес Серано е роден през 1950 в Ню Йорк. От 1967 до 1969 посещава Училището по изкуства към Бруклинския музей, където учи живопис и скулптура. Името му, заедно с това на Робърт Мейпълторп, попада в епицентъра на т.нар. културни войни от 1989, когато една фотография на Серано - Piss Christ, става повод за национален дебат върху свободата на артистично изразяване и общественото финансиране на противоречиви произведения на изкуството. Серано работи предимно със средствата на фотографията. Със своето предизвикателно творчество той разбулва лицемерието и акцентира върху приликите между религиозните, политическите и социалните модели. На 6 януари 2022 Серано представя във Вашингтон своя първи игрален филм – Insurrection (Бунт).

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР