Умната инвестиция за по-добро качество на живот

Какво означава „умен“ дом и кога е моментът за инвестиция в недвижим имот, разговаряме с Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty

Елка Влаховска 20 June 2022

Кръстен на името на добре познатия на столичани завод за фотохартия Фохар, защото се намира върху рекултивирания му терен в полите на Витоша, новият жилищен комплекс предлага умни решения за устойчив и здравословен живот. Какво означава „умен“ дом и кога е моментът за инвестиция в недвижим имот, разговаряме с Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty.

С какво локацията на новия жилищен комплекс Фохар е привлекателна за хората, които търсят по-добро качество на живот в града?

Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty

Несъмнено, на първо място е близостта до планината. Витоша не само се разкрива като чудесна гледка от апартаментите на Фохар, но и предлага част от еко пътеките си на пешеходно разстояние. Въздухът там е много по-чист от другите части на столицата, а и липсва забързаният градски ритъм и шум. В същото време, бъдещите жители биха могли да достигнат до центъра на София по два главни булеварда за 15 минути. Така комплексът осигурява уникалната комбинация от градска среда и близост до природата.

Съвременният начин на живот и философия е свързан с устойчивостта. Как са приложени принципите на устойчивата архитектура?

Жилищният комплекс Фохар се изгражда върху терен на бившата фабрика за фотохартия. Така ние рециклирахме един индустриален парцел и го превърнахме в жилищен комплекс, изцяло съобразен с околната среда. Сградите са ниски и ненатрапчиви с обема си, между тях има въздух и простор, озеленяването е изключително богато. Уникалните гледки към града и планината не са възпрепятствани, а напротив – акцентирани с помощта на денивелацията на терена. Архитекти на комплекса са „ЛП Арх“ с водещ архитект Атанас Панов, коeто само по себе си говори за качество, устойчивост и естетика.

През последните години се говори за умно управление на дома. Какви нови технологии и решения са приложени тук?

Умните технологии подпомагат и улесняват редица наши действия, а в желанието си да създадем и предложим на клиентите си дом на бъдещето ние инвестирахме в smart home ready технология, която да може да бъде надграждана с всички навлизащи иновации. Например живущите във Фохар ще могат да контролират достъпа и сигурността на домовете си дистанционно през телефона си или друго мобилно устройство, или температурата в стаите, още преди да са се прибрали вкъщи.  

Добра инвестиция за младите семейства ли е купуването на жилище в подобен тип комплекс?

Младите семейства са основната група клиенти, която си представяме, че биха проявили интерес към комплекс Фохар. Местоположението му, чистият въздух, наличието на много зелени площи, детските площадки и изцяло лишеното от коли пространство на градините са, според мен, сред най-атрактивните преимущества. Наличието на фитнес с басейн и ресторант в първата сграда на комплекса също е удобство, което е ценено от клиентите.

И не на последно място, смятаме, че инвестицията в тези апартаменти предлага оптималното съотношение качество на обитаване, качество на строителство и цена!

През последните години много хора преминаха към работа от дома. Какви удобства и възможности предлага комплексът за този модел на работа?

Фохар е изключително подходящ за хората, работещи от къщи. Апартаментите са проектирани, така че човек да може да оформи работно пространство според желанията и възможностите си, като тишината и красивата гледка към планината ще допринесат към един по-хармоничен и приятен работен процес. А възможността работата да бъде съчетана с вкусен обяд в ресторанта в непосредствена близост (в сграда 11) е добавена стойност към модела на работа.

На какъв етап е проектът и кога се очаква да бъде завършен?

Проектът се изгражда бързо и в момента завършваме грубия строеж на повечето сгради, като предстои издаване на Акт 14. Довършването на всички строителни дейности се ангажираме да стане до края на 2024 г., макар че строителните процеси в момента вървят много по-бързо от очакванията ни.

Сега ли е правилният момент за инвестиция в имот и защо?

В дългосрочен план всеки момент е правилният за инвестиция в недвижим имот, особено с качеството на Фохар. Нашият проект е с безспорни предимства - устойчива архитектура, съобразена с околната среда, подбрани строителни материали, които сме се погрижили да осигурим в наличност до края на строителството и гарантирано финансиране, което ни дава стабилността на развитие. Стойността на имотите във Фохар може само да расте във времето.

Europroperty e една от най-големите инвестиционни компании в областта на недвижимите имоти в България. Портфолиото на компанията включва разнообразни обекти: жилищни комплекси и офис центрове, като най-известните сред тях са комплексът Еделвайс в Бояна и Sofia Office Center на Цариградско шосе. През последните 11 г. компанията инвестира в закупуването на земя, изграждане и продажба на обекти в България и чужбина и планира изграждането на проекти на площ от над 200 000 кв.м.

Подробна и актуална информация за комплекс „Фохар“ можете да намерите на следните интернет адреси:
Сайт на FOHAR https://fohar.bg/ Facebook  https://www.facebook.com/fohar.bg/ Instagram https://www.instagram.com/fohar_bg/

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР