Национални кинонагради на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов”

Официалната церемония е тази вечер в Народен театър „Иван Вазов”. Пълен списък с номинациите - по-долу в текста.

eva.bg 15 May 2022

Национален фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюза на българските филмови дейци, чието начало е поставено през 1975 г.

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми, селектирани във фестивала, бяха  показани в периода 2 – 9 май 2022 г. на безплатни прожекции в Дома на киното в София.

Фестивалът ще отличи най-добрите филми в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино, ще оцени постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици. Предвидена е и Специална награда за цялостно творчество.

Голямата награда ще бъде обявена от почетния гост на събитието Кшѝщоф Зану̀си, легенда на световната кинематография.

С избрания формат и осъвременена концепция,отговаряща на потребностите на професионалната гилдия, Националният фестивал на българското кино – награди на СБФД „Васил Гендов“ ще се отвори за разнообразни зрителски аудитории, ще привлича чуждестранни експерти и ще се превърне в престижен професионален форум с национално и международно значение.

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и Изпълнителна агенция „Национален Филмов Център“. Медийни партньори са БНТ, БНР и списание КИНО.

Сред номинираните заглавия в категориите за игрално кино са филмите „Голата истина за група „Жигули” на Виктор Божинов, „Януари” на Андрей Паунов, „Февруари” на Камен Калев, „В сърцето на машината” на Мартин Макариев, „Уроци по немски” на Павел Веснаков, „Петя на моята Петя” на Александър Косев и др., а пълният списък с номинираните филми можете да видите тук.   

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР