Мюнхен - между Бирфест и „Брандхорст“

Години наред Мюнхен поддържаше репутацията си на традиционен и не особено готов да експериментира град. Но в последно време баварската столица разчупва консерватизма си в опит да предизвика Берлин като културна столица на Германия

Любомир Василев 26 May 2022

Години наред Мюнхен поддържаше репутацията си на традиционен и не особено готов да експериментира град. Но в последно време баварската столица разчупва консерватизма си в опит да предизвика Берлин като културна столица на Германия. Престижните музеи се ремонтират, мащабни инсталации за съвременно изкуство намират своето място на все по-видни места из града и, разбира се, бирените градини тук са културна институция сами по себе си.

Мюнхен е върховна смесица от старо и ново както по отношение на архитектурата, така и на всичко останало. Можете да се разхождате из красивите неокласически части на града и след това да се озовете пред авангардната фасада на музея за модерно изкуство „Брандхорст“. Можете да се насладите на традиционния фестивал на бирата, а веднага след това – на изложба за улично изкуство. Мюнхен е истински град на контрастите.

Когато се сещам за Бавария, това, което обикновено ми идва наум наред с луксозните марки автомобили, е образът на хора, облечени в традиционни носии, държащи халба бира в едната ръка и брецел (традиционен геврек) в другата. Логично е да ги срещнем в Мюнхен, столицата на Бавария.  

Считан за най-доброто място за  живеене в Германия, градът развива и космополитна кулинарна сцена. Все още сандвичите с вайсвурст (традиционната баварска наденица от телешко месо и сланина) и леберкез (фино смляно говеждо, свинско и бекон) дебнат отвсякъде, но авангардът донесе европейска континентална класика, азиатски подправки и етническо ориентирани ресторанти. Хранителната сцена е по-разнообразна, отколкото очаквате. Целият свят е събран в едновременно изискани и непринудени заведения за хранене.

Ако „комфортната“ кухня ви е дошла в повече, резервирайте маса в Tian. Този вегетариански ресторант със звезда „Мишлен“ ми хареса още първия път, когато посетих едноименния му брат във Виена. Интериорът с богато украсените си полилеи прилича малко на хотелско лоби, но нещата стават много по-свежи в кухнята, където главните герои са местните органични и сезонни продукти. Десертът от цвекло, бадем, малц и бял шоколад прави впечатление.
Още при влизането в Pescheria се сблъсквате с витрина с красиво подредена риба върху купчина лед, красноречиво показваща какво предстои. Приглушеното осветление придава топлота и усещане за уют, макар че ресторантът се намира на една от най-натоварените улици в града. Ястията варират в зависимост от доставките за деня, но тартарът от риба тон и мидите на скара поддържат редовните гости доволни.

Brenner, разположен в бившата конюшня на кралската резиденция, може да се похвали с луксозно местоположение на „Максимилиянщрасе“, с впечатляващ сводест интериор с капацитет 450 души и с живописна тераса с гледка към Баварската опера. Това е оживена бирария, където настилките от мозайка терацо и елементите от ковано желязо не помагат особено за намаляване на глъчката. Тук наборът от меса и риби се сервира горещ, направо от скарата с открития огън.

Kaizergarten се намира в сграда в стил „ар нуво“ и е там вече над 100 години. Позициониран в един от най-зелените квартали – Швабинг, той предлага първокласна кухня, вдъхновена от Бавария и не само, включително пухкав Кайзершмарен (традиционен виенски десерт), поднесен с ябълков сос и задушени сливи. Приготвянето му отнема 45 минути, но всяка хапка възнаграждава търпението ви.

Wirtshous Maximillian е събрал най-доброто от традиционните германски ресторанти – обилна храна, бумтящ огън, но без тежката тъмна дърворезба и ловните трофеи, които дори и на заклетия баварец могат да омръзнат. Декорът е свеж и лек, и подобно на него храната е съвременен поглед върху традицията, като надгражда баварските и тиролските класики с пикантни допълнения като кнедли със сирене и масло от кайсия, праз и лайм например.

За типична баварска вирстхаус (кръчма), където чиниите са натрупани на височина, а сервитьорите прелитат покрай вас, балансирайки тежките табли, отидете в Der-Pschorr. Там ще откриете класически ястия, приготвени с регионални и сезонни продукти. Платата с репички и селекцията от сирена от местната мандра са перфектни за споделяне.
Столицата на Бавария предлага най-доброто от всички сезони – зелени лета с хедонистични празненства, Октоберфест с бира и веселба, зимни месеци с коледни базари и изобилие от греяно вино. А днес, все повече доближаващ се до бохемската атмосфера на Берлин, Мюнхен е още по-привлекателен и ние ще сме там, за да се забавляваме.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР