Коктейл от класика и модерност

В този динамичен апартамент в София откриваме смели решения, вдъхновени от огнения темперамент на обственичката му

Елка Влаховска 17 May 2022

Снимка: евгени иванов

В този динамичен апартамент в София откриваме смели решения, вдъхновени от огнения темперамент на обственичката му, а изпълнението е дело на студиото за интериорен дизайн „Моми Студио“.

Създаването на интериор, който да отразява същността и начина на живот на собственика на жилището, е задача, криеща предизвикателства. В случая най-голямото предизвикателство е архитектурната даденост – апартаментът не е ново строителство. Поставянето на съвременен дизайн в рамките на сграда от 70-те години на миналия век изисква прецизност, гъвкавост и усет, и не на последно място – въображение. За трансформирането на помещенията и оползотворяването на пространството по най-добрия начин са нужни опит и възможност да видиш цялостната картина още преди да бъде завършена.

Bumbu – духът на Карибите

Студиото за интериорен дизайн нарича апартамента в столичния квартал „Изток“ Bumbu – на името на огнената карибска напитка.
Твърди се, че рецептата за този ром е създадена от моряци от Западна Индия през 16. век, а днес силната и ароматна напитка се произвежда в историческа барбадоска дестилерия, основана през 1893 г.

Елегантност и дързост откриваме в дизайна на дома, който крие и фин дамски чар, прозиращ в детайлите. Апартаментът се състои от дневна с кухня и преход към основната спалня, младежка стая, антре и обединени баня и тоалетна.

Класически и модерни решения си подават ръка във всяко помещение. В жилището успешно се съчетават по-груби елементи от индустриалния стил с изискани „ар нуво“ детайли. Целият този коктейл от материи, цветове и форми създава усещане за хармония и уют. Резултатът е един съвременен градски дом.



Нов прочит на 70-те

Жилището на 80 кв.м се помещава в сграда от 70-те години на миналия век, като архитектурата от този период се характеризира с преходни помещения и портали между тях. Дизайнерите запазват тези отличителни елементи, придавайки им съвременен прочит с плъзгащи се стъклени врати с метални рамки в черно. Те отлично се комбинират с осветлението на тавана, трапезарната маса и малките холни масички, които също са в черен цвят.

Всички черни орнаменти и детайли са хармонично съчетани с дивана в наситено синьо и трапезарните столове в мек розов цвят.
„Огненият“ акцент в дневната, който веднага привлича погледа, е камината. Тя превръща динамичното градско жилище в уютен дом.
Конструктивните промени, направени в жилището, са свързани с обединяването на банята и тоалетната. Така собствениците вече имат едно по-просторно и по-привлекателно помещение.  



Розово и месинг

Основните цветове в целия апартамент са черно, бяло и сиво, включително и гранитогресът с мраморна шарка. Те са чудесно допълнени от меките мебели с дамаска в розов цвят – столовете във всекидневната и тези край кухненския остров, както и спалнята. Визуалната връзка между помещенията позволява да се проследи нишката между всички цветни акценти, които обогатяват черно-бялата гама.

Месингът е другият детайл, който деликатно завършва дизайна.  Дръжките на шкафовете и полилеят в кухнята, посудата, осветителните тела в спалнята и етажерките за книги във всекидневната са метални с месингов завършек. Той придава изисканост и усещане за лукс.  



Интересни решения

Решението в банята е много интересно – терацо мозайката, тренд в интериорния дизайн от няколко години насам, прелива от стената към пода, като се повтаря и в антрето. Мебелите, огледалото, осветителните тела и всички смесители, дори тоалетната чиния, са в матов черен цвят. Бялото в помещението идва, за да балансира визията и да я обедини в едно цяло. Младежката стая е изцяло в неутрални цветове – бяло и сиво, като е добавен акцент в жълто. Тя е изключително функционална, с обособената зона за учене и забавление, както и с разнообразните решения за съхранение.  

Апартаментът Bumbu е модерен, едновременно уютен и изискан, както и напълно функционален за съвременния живот в София.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР