Ново начало за Кали

Без да се разграничава от досегашната си кариера в попфолка, певицата вече се изявява в стил, определен от нея и нейния БМХ Бенд като Болкан Латин Джаз.

eva.bg 09 April 2022

Още преди две години певицата Кали решава да смени посоката на кариерата си и да опита силите си в нов музикален стил. Идеята се ражда още преди две години, но няма общо  с  пандемията. „Винаги съм искала да пея с бенд зад гърба си, но клубовете, в които  работех, предпочитат дискотечен саунд, който е трудно постижим за жива банда. Аз съм от хората, които следват мечтите си докрай. Предпочитам акустичния саунд пред програмирания. Крайната цел е музиката да ми носи наслада и удоволствие и ето го резултата - Калиграф!“- разказва самата Кали.

КАЛИГРАФ е музикален проект, включващ 12 музиканти, 9 инструмента, 1 зала, над 150 часа на подготовка и репетиции и огромно количество творческа енергия, за да се роди един музикален проект без аналог, в стил без аналог у нас. Създателите му го  определят като Болкан Латин Джаз с идеята да не имитират и да не подражават на никого.

Проектът включва 15 авторски композиции на основата на етно-латино-джаз музиката. Това са вече издавани през годините песни от репертоара на Кали, но с напълно нови аранжименти, дело на музикантите от група БМХ, които се оказват истински съмишленици и партньори на певицата в новото й начинание.

Музикантите, които Кали събира около себе си, не се ограничават в конкретни стилове и не са водени от предразсъдъци. Всички са с музикално образование и с дългогодишен опит на концертна сцена. Работили са със знаменитости, направили българската музика достъпна в целия свят. Сред тях са: китаристът Ники Антов, който дълги години свири в оркестъра на българското радио, както и на много индивидуални концерти с покойната Ваня Костова, и още много други джаз проекти: тромпетистът Сандо Сандов - дългогодишни концертни изяви с група "Уикеда" и още други етно-джаз проекти; пианистът Виктор Николов, с много изяви в областта на джаза и класическата музика, предимно в чужбина; барабанистът Евелин Методиев, участвал в десетки концерти с  музиканти като Теодосий Спасов, Ибряма, Атешхан Теофиков, Васил Пармаков и др. Проектът може да се нарече и международен, заради участието на перуанец и ирландец в него. А също и заради амбицията на Кали да представи музиката си и извън България.

Кали твърди, че в никакъв случай не се разграничава от досегашната си кариера, а просто продължава в друга посока. Разчита, че феновете й ще са нейният коректив, защото прави музиката си, за да я сподели с всички.

Съвсем наскоро изпълнителката бе поканена да отпразнува победите на нашите борци – мъже и жени, на  европейското първенство в Будапеща. Няколко часа Кали и БМХ Бенд забавляваха спортистите с безупречни изпълнения на живо. В унгарската столица България записа най-доброто си класиране за последните 30 години. Тайбе Юсеин и Кирил Милов се окичиха със злато, сребро взеха Миглена Селишка, Евелина Николова, Едмонд Назарян и Ахмед Батаев, а с бронз си тръгнаха Юлияна Янева, Айк Мнацаканян, Георги Вангелов и Рамазан Рамазанов.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР