Силви Блум - свръхдоза женственост

Силви Блум и изложбата й Naked Beauty

Елка Влаховска 25 March 2022

Снимка: sylvie blum

Фотографката с австрийски произход, която от години живее в Лос Анджелис, е представена чрез емблематични снимки на жени в близко взаимодействие с животни от серията „Гола красота“. Това е концептуалният поглед на Силви за връзката на човешкото тяло с природата.    

Подобно на много жени в тази предимно мъжка професия, като Сара Мун или Елън Фон Унверт, първите стъпки на Силви Блум в света на фотографията започват пред обектива като модел на асове от ранга на Хелмут Нютон и Ян Саудек. Натрупаният опит от работата с тях оформя артистичната й визия за света и й помага, когато застава вече зад, а не пред обектива.  

Силви се запознава с легендарния художник и фотограф Гюнтер Блум през 1991 г. и става негов модел, муза и съпруга. Точно от този майстор на светлината и въздействащото изображение тя попива разбиранията за постигане на експресивна естетика. След дългото боледуване и смъртта на съпруга си през 1997 г. Силви купува Polaroid SX-70 и  започва да  снима. Тези полароиди, продадени от „Кристис“ през 2014 г., са събрани и в първата й книга „Венера“ от 2000 година.

През 2005 г. Силви се премества в Лос Анджелис и се запознава с Дейвид Фейхи. Под неговото наставничество тя стартира поредицата „Гола красота“. За проекта споделя: „Всичко започна с проучване в Южна Африка и Намибия. Работата с животни и много модели едновременно беше наистина предизвикателство. Нужно ми беше много търпение и уважение както към моделите, така и към впечатляващите животни“. Силви признава, че често след цял ден работа навън в жегата и пясъка на Калифорнийската пустиня е била изтощена, но какво пък – нали с този проект е сбъднала детската си мечта.

Работата й, която изразява експресивността на голото човешко тяло, установявайки дързък паралел между него и света на животните, е световно призната. В чистия й фотографски стил с доза сюрреализъм фонът е оживен само от сенките на двата персонажа, а окото се фокусира върху телата, които сякаш общуват по магичен начин помежду си.  

„Като жена и художник Силви Блум предлага уникална гледна точка към женските форми. Работите й са не просто съвършени, но и страстни. Всяко безупречно изображение надхвърля формата си, за да предаде истинската същност на красивата и самоуверена жена“, казва за нея Ан Уилкс Тъкър, куратор на изложбата й в Музея на изящните изкуства в Хюстън, Тексас.

„Голото тяло е безкрайно вълнуващо, то е вечно с всичките свои  изразителни детайли, текстури и форми, които подбуждат въображението ми“, споделя Силви Блум.

Echo Fine Arts, базирана на Френската Ривиера, е художествена галерия, която представя артисти от целия свят. До 27 март тя е виртуален домакин на  Силви Блум и изложбата й Naked Beauty. В Европа Echo Fine Arts е една от влиятелните галерии, които предлагат изкуството на фотографката. Музеят за съвременно изкуство MOCA в Банкок пък излага поредицата „Гола красота“ на Силви Блум на 10 000 квадратни метра. 300-те изображения са част от постоянната му експозиция.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР