Златен Ритон´2022: Най-новото българско документално и анимационно кино

От 17 до 23 февруари в Дом на киното. Редактор кино и култура на списание EVA, кинокритикът Ирина Иванова, е член на фестивалното жури, заедно с аниматора Явор Калъчев. Председател е режисьорът документалист Адела Пеева.

eva.bg 16 February 2022

„Златен Ритон“ традиционно се провежда в края на ноември – началото на декември в Пловдив, но през 2021 г. бе отложен поради влошената пандемична обстановка и свързаните с нея ограничителни мерки. Ето защо и часът, и мястото на голямата среща на публиката с най-новите български документални и анимационни филми са различни - фестивалът се открива на 17-и февруари, четвъртък, от 19 ч. в Дом на киното, София.

Старт на тазгодишния „Златен Ритон“ ще даде филмът „Развод по албански“ на режисьора документалист Адела Пеева. Прожекцията ще почете нейния 75-годишен юбилей. Пеева е и председател на журито на фестивала. Шестте фестивални дни включват 30 нови български филма, 16 документални и 8 анимационни от които са в конкурсната програма.

Ето и някои акценти:

„Живот от живота“ (реж. Стефан Командарев), посветен на проблема за донорството на органи за трансплантация

„Гео Милев в лабиринта на времето“ (реж. Костадин Бонев)

„Авантюристът“, последният филм на отишлата си наскоро от нас документалистка Анна Петкова за невероятната съдба на дисидента Григор Божилов Симов

„Второто освобождение“ (реж. Светослав Овчаров), разказващ за Съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947

 „Тихо наследство“ (реж. Петя Накова) за жестомимичния преводач Таня Димитрова

„Малката маркиза“ (реж. Станислав Дончев) за писателката Фани Попова-Мутафова

„До дъно изпий тишината“ (реж. Михаил Венков) за творчеството на бургаския скулптор Никола Станчев

Повече информация за събитието и програмата можете да получите на сайта на Национален филмов център и от онлайн каталога на фестивала.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР