30 пъти ура за гоголооката Нина

eva.bg 05 February 2022

Нина Димитрова

Снимка: Калоян Грозев

Театър „Кредо“ отбелязва 30-та си година с ателие „Клоунът Гогол". Това е първата от поредицата инициативи, с които „Кредо“ ще отбележи и 30-годишнината на емблематичния си спектакъл „Шинел" по Гогол.

До 28 февруари в ателието 30 млади артисти ще погледнат през очите на клоуна „необятната държава" на Николай Василиевич Гогол и пиесата му „Ревизор". Ще се огледат в пиесата „огледало", както сам я нарича авторът й, за да разберат защо не трябва да се „сърдят на огледалото, ако им е крива мутрата".

Според създателката и неуморен двигател на „Кредо“ Нина Димитрова, Гогол е най-великият клоун в световната литература. Тя предлага на участниците в ателието да бъдат гоголооки – да видят света през очите на клоуна, наивния и добронамерен разобличител на нищожното, който с празнична, карнавална освободеност е способен да превърне болката в радост и да каже смразяващи истини за човешкото битие, без да обижда и поучава никого, ей така, на игра.

За свой асистент в ателието Нина Димитрова е поканила младия актьор Денис Хаят, който за изпълнението на ролята на Хлестаков в нейния спектакъл  „РевизорЪт“ по Гогол е носител на награда „Икар 2018“ за дебют.

Проектът „Клоунът Гогол" се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура" по програма „Творческо развитие" 2021 и с любезното домакинство на Националния студентски дом в София.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР