Красива приказка под покрива

Интериорът, който представяме, е огледало на живота и светоусещането на собствениците му. Модата и дизайнът се преплитат хармонично, а голямото предизвикателство е в архитектурните дадености.

Елка Влаховска 26 January 2022

Снимка: александър новоселски

Интериорът, който представяме, е огледало на живота и светоусещането на собствениците му. Модата и дизайнът се преплитат хармонично, а голямото предизвикателство е в архитектурните дадености.

Апартаментът се намира на последния етаж на жилищна сграда с прекрасна гледка към Витоша и е собственост на семейство с малко дете. Проектът на дизайнерката Миглена Стумбова („Студио ШкафА“) е съобразен както с желанията на обитателите, така и с търсенето на творчески решения в определена архитектурна рамка – скосени тавани и три ската, като най-високата точка е 4 м, а най-ниската – 3 м. Пространствата и изобилието от светлина са определящи, но овладяването на тази конфигурация е сложно.

Дневното пространство е симфония от светлите цветове на мебелите и кухнята. Палитрата е по изискване на домакинята, дама, която харесва пастелните нюанси както в дома си, така и в начина си на обличане. „Зона ден“ обединява няколко обособени къта – холна част с удобни дивани и телевизор, ефектна трапезария за посрещане на гости, кухня, решена сякаш „невидимо“ в общото пространство, и едно интересно място, което обичайно липсва в други домове. То е разположено до кухненския кът и се състои от удобно кресло и малка масичка.

Това е най-светлото пространство, което открива прекрасна гледка към Витоша. Подобни кътове са често срещани в интериорните решения на домовете на звездите в Лос Анджелис и се наричат условно „зона закуска“. Защото не е ли приятно да започнеш деня си спокойно, в тишина и съзерцание на красива природа, преди да се влееш в динамичния градски живот?

В случая не само това е презумпцията да се обособи подобен кът. Сутрин семейството има там своите спокойни моменти, но и домакинята може да се усамоти с лаптоп, докато готви, или малкият четиригодишен ангел да си рисува и да бъде близо до майка си.

„Пример как подхождаме към интериора не само като архитектурна даденост, но и според настроението и атмосферата, е промяната на първоначалната идея диваните да са разположени в зоната на сегашната кухня – разказва Миглена Стумбова. – Много е важно човек да обръща внимание на това как светлината влиза в дома му и как се променя в различните часове на деня. По-тъмната зона отделихме за телевизора и диваните, а преместихме кухнята там, където има прекрасна гледка към Витоша и много светлина. Постарахме се да създадем сценарий за всяко пространство и как то ще бъде използвано. Винаги споделям с клиентите си усещането си за средата и идеите си. И те започват да „виждат“ как най-добре биха могли да живеят в него, а не само как ще изглежда. Понякога някои декоративни детайли могат да ни се струват самоцелни, но вплетени в цялото, те са част от емоцията и атмосферата на дома.“

Оригинално решение е да „се обърне“ скатът на подпокривното пространство над трапезарията, което оформя нещо като „покрив на къщичка“, очертаващо визуално зоната и създаващо усещане за уют. Коридорът пък е отделен с арка, която придава мекота на движението и динамика на интериора.

Това почти неуловимо възприятие се допълва и от гипсовите корнизи, в случая те не са полимерни, каквато е модата днес. Създаването на релефи по стени и тавани е интериорна традиция, датираща от времето на френските крале, която тук дава известно необароково внушение. Истината е, че в играта на класика и модерност релефът отново изпълнява роля на своеобразно визуално „обогатяване“ на пространството, внасяйки триизмерен ефект.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР