Предчувствие за Коледа

Зимата идва с очакването за сняг, студ, детска глъч по пързалките, топъл домашен уют и семейно уединение с горещи напитки и канелени аромати.

Юлия Спасова 29 November 2021

Снимка: BBT

Минавайки покрай декорираните за сезона витрини на магазините, впечатление правят внушителните елхи, все по-модерни и нестандартни. Някои са в традиционно зелено с кацнали истински шишарки върху фините иглички; други са бели, сякаш покрити от пухкав сняг, има дори и червени – екстравагантни и впечатляващи с емблематичния за Коледа цвят!

Никога не е прекалено рано за Коледа – най-истинския, най-семейния и най-чакания зимен празник.

Когато бях дете, на Бъдни вечер, докато мама приготвяше празничната трапеза, аз подреждах красиво коледното дърво. Напоследък обаче желанието за празнична атмосфера за по-дълъг период от време промени тази традиция и сега заедно с децата ми „запалваме“ настроението за Коледа много по-рано. В началото на ноември подреждаме тържествено коледната елха, закичвайки я с красиви пъстроцветни топки и още по-игриви и весели традиционни играчки. Елхата е емблематичната украса, но не единствената.

С удоволствие и умиление изваждам музикалните коледни кутии с приятни мелодии; носталгичните преспапиета, пълни със сняг, който нежно пада при поклащане, и изящните фигурки на Дядо Коледа и елена Рудолф. Някои от тях са безценно наследство от любимата ми баба, които ревниво пазя за моите деца и внуци!

Предчувствието за Коледа у дома идва и с извадения коледен сервиз, в който сутрин, обед и вечер сервираме храната и се наслаждаваме на настроение, уют и семейно щастие. Повярвайте ми, топлата супа е много по-вкусна, сервирана в червено-бялата купичка, както и задушеното, приготвено и поднесено в традиционното коледно гърне с живописен червен капак. След вечеря децата „обикалят“ около декоративните коледни кутии, пълни с канелени сладки, шоколадови бонбони и сушени плодове.

А в навечерието на Бъдни вечер атмосферата в домовете ни е необикновена, макар да се повтаря всяка година! Блясъкът в очите на всички, особено на малките деца, е нещо, заради което си струва да чакаме цяла година. Поставяме празничната тематична покривка, красивия венец в средата на масата и сервираме по традиция постните ястия и топлата питка с паричка и късмети.

„Бог се роди, Коледо!“, поздравяваме се, докато разопаковаме подаръците за малки и големи. Време е цялата фамилия да посрещне най-прекрасния празник с пожелания за здраве и щастие. Богата трапеза, усмихнати лица, горяща свещ с ухание на канела, печени ябълки и коледни сладки, звучи „Тиха нощ, свята нощ“ и създава настроение на мир и спокойствие. Порцелановият коледен календар е с отворено 24-то чекмедже и последната фина играчка е закачена. Лампичките на елхата блещукат, очите на всички са пълни с радост.

Весела Коледа! 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР