Д-р Ирина и Евгени Шаркови: Коя е перлата на съвременните подмладяващи радиочестотни процедури

Люба Вангелова 18 November 2021

Днес говорим за подмладяването като за редовен прием на витамини, като за естествено поддържане на здравето и самочувствието ни. Постоянно търсим най-новата и изчерпателна информация за ефективни и бързи начини за постигане на младостта. В крайна сметка, когато разполагаме с най-ефективните методи за безоперативно подмладяване на лицето и шията, както и за корекции на контура на тялото, защо да не се възползваме?!

Гостуваме в естетична клиника VDerm, където д-р Ирина Шаркова и д-р Евгени Шарков ни запознават с най-добрия анализ на радиочестотната процедура Morpheus 8 и защо комбинацията й с FaceTite води до феноменални резултати. Благодарение на техния разказ осъзнаваме защо и колко е важно да се извършват тези процедури при професионалист с богат клиничен опит, който да направи перфектна диагностика, да прецени правилно специфичните нужди и да избере най-прецизно с какви процедури и какви комбинации може да бъде постигнат отличният ефект, който да е и дълготраен.

Наричат процедурата с FaceTite “моментално повдигане”. Наистина ли е такъв ефектът й?
Д-р Евгени Шарков: Да, процедурата FaceTite има мигновен ефект. Освен стягане и лифтиране на кожата, тя осигурява и перманентно отстраняване на мастните депа в зоната на шията и на долната трета на лицето. Ефектът е моментален, но едновременно наблюдаваме и ефект в развитие - около 6-тия месец се постига опитмалния резултат, който съответно се задържа в следващите 6-7 години. Това е истинска неинвазивна алтернатива на иначе оперативната техника на фейслифт.

С какъв принцип на работа FaceTite постига този ефект?
Д-р Евгени Шарков: Принципът на работа е чрез биполярна радиочестота - тя стимулира производството на колаген в кожата и в структурата между кожата и подлежащите мускули на лицето. С FaceTite се извършват корекции в долна трета на лице, в зоната на шията, работи се в зоните на назолабиалните гънки, долен и горен клепач, в зоната на веждите, където извършва повдигане, премахват се бузите тип булдог, оформя се контур на долната челюст. Благоприятна е за корекция в зоните на лактите, на коленете.

Защо вие комбинирате FaceTite с друга подмладяваща процедура Morpheus 8?
Д-р Евгени Шарков: Ефектът на комбинацията на тези две процедури е наистина впечатляващ, защото Morpheus 8 също използва метода на биполярната честота, която стимулира най-повърхностните слоеве на кожата.

Какви са предимствата на процедурата Morpheus 8 сама по себе си?
Д-р Ирина Шаркова: Morpheus 8 е решение за красива кожа не само на лицето, но и на тялото, защото е безопасна и ефективна миниинвазивна биполярна радиочестотна фракционирана процедура. С този апарат се моделира и ремоделира мастната тъкан в зависимост от настройките и се подпомага мощния синтез на колаген.



Благодарение на това, че апаратът е толкова добър, че ефект има дори и при зле направена процедура. Но, разбира се, пациентите не очакват точно това. Morpheus 8 позволява да бъдат направени множеството настройки. Т.е. ние работим на четири различни нива в кожата, в зависимост от индивидуалните нужди на пациента и в зависимост от неговия морфотип на кожата. Например при слабо лице, което има много линии, отпада нуждата да се работи върху някоя от специфичните дължини. При по-пълно лице, което има нужда от стопяване на мазнина, се работи на други настройки. Morpheus 8 е платформа, при която добрият резултат зависи от точната и високо професионална оценка на типа лице. Не е достатъчно просто да се извърши процедурата, което ще доведе до незадоволителни резултати. Пациентите трябва да търсят експерти и професионалисти за всяка една процедура. Нашата клиника обучава много колеги за тази процедура не само в България, а и в Близкия Изток и Източна Европа.

Има две (дори са три) настройки за работа с Morpheus 8.

Prime е специализиран за работа в околоочната зона, където се работи с по-малко на брой иглички, действието е по-деликатно и по-добре може да се повлияят упоритите фини линии, които не се повлияват с ботокс на подвижната част на клепача (долен и горен). Това е процедура, която може да се комбоинира например с други процедури от рода на ботокс, мезотерапия, PRP. Morpheus 8 създава решение за проблеми като фините линии, които се повлияват с фракционен лазер, при който обаче възстановителният период е много по-дълъг. Докато процедурата с Morpheus 8 е с кратък възстановителен период.

Накрайникът за тяло повлиява изключтелно добре упоритият фиброзирал целулит, който е плътен и не може да се коригира достатъчно добре с друг тип процедури. Тук Morpheus 8 идва на помощ и резултатите са не само изключителни, но и дълготрайни, като се задържат в рамките на две години. Подобрява се и релефът на кожата, защото се ремоделира мастната тъкан. Има позитивен ефект и върху стриите. Но за тях има и по-добри решения, въпреки че Morpheus 8 също ги повлиява.

Д-р Шаркова, вие често правите тази процедура на пациентите ви, като че е сред любимите ви. Така ли е?
Аз имам голяма слабост към апаратите - всички мои пациенти знаят това. Честно казано в клиниката разполагаме с най-добрите апарати. Имаме такива, които са със сходен ефект до този на Morpheus 8: Uhltherapy и Titan (лазерът на Cutera, който пак стяга кожата.) Но  Morpheus 8 като самостоятелна процедура за мен има много по-добър ефект от двете. Разбира се, сравнен с тях като технологии, има своите минуси, както и плюсове.

Сред плюсовете са, че Morpheus 8 може при определена настройка освен да намали мастните натрупвания, да направи лицето по-фино, едновременно да стегне и да уплътни кожата, и да стимулира синтеза на колаген. Докато например Titan няма толкова голяма възможност да стопи мастната тъкан - повече лифтира лицето и има отличен ефект при по-слаби лица. Uhltherap е златният стандарт в ултразвуковата естетична медицина за лице - апарат, който има отличен ефект за стягане и ремоделиране на мастната тъкан, но пък няма отношение върху разширените пори или върху терапия на белезите. Докато Morpheus 8 освен че стяга, ремоделира мастната тъкан, стимулира синтеза на колаген, има голям ефект върху подобряване релефа на кожата на пациентите. Това е изключително важно - пациентите се сдобиват с перфектен релеф на кожата след 2-3 процедури, размерът на порите става почти незабележим. Освен това има уникален ефект и върху атрофичните белези и хиперпигментациите. Наблюдава се подобряване на цвета кожата - тя става по-сияйна, с по-здрав вид, по-красива.

Titan също има ефект върху изсветляването на кожата, Uhltherapy също, но Morpheus 8 е ненадминат. Тъй като той комбинира двете технологии - микронидълинга и биполярна радиочестота, сам по себе си постига ефекти, които други апарати просто не могат да постигнат. Но това се случва само когато той е в правилните ръце. Има голяма възможност от комбинация между настройките на Morpheus 8 и в това се крие тайната на успеха и на добрите резултати с него - в опитността и в мисленето на професионалиста, който извършва процедурата.

Има ли противопоказания за апаратен фейслифт с помощта на комбинация от Morpheus 8 и FaceTite?
Както при повечето инвазивни или неинвазивни естетични процедури, те са инфекциозен процес в зоната на работа или в близост до нея, сериозни общи заболявания, бременност, туморни заболявания, пейсмейкър. Противопоказанията са класически, няма специфични такива.

А кои са основните предимства на комбинацията между FaceTite и Morpheus 8, които не подлежат на оспорване?
Д-р Ирина Шаркова: В нашата клиника VDerm може да се направи комбинирана процедура, благодарение на богатия клиничен опит на д-р Евгени Шарков. Пациентите ни получават най-доброто, което може да се извлече от тези две технологии, тъй като сме пробвали най-различни варианти, преди да стигнем до този. Практиката на самия лекар е от голямо значение за крайния резултат.


С този миниинвазивен фейслифт ние даваме възможност на пациентите да изглеждат почти както след истинска операция, дори на моменти и по-добре - особено при пациенти, които имат излишък от мастни натрупвания в някои зони на лицето. По време на процедурата FaceTite понякога правим и липосукция, но това е строго индивидуално. Комбинацията между двете процедури осигурява и по-голям резултат: FaceTite, освен че стимулира синтеза на колаген, също подчертава и контура на лицето, стопява мастната тъкан, след което тя много по-лесно се отделя от организма или се липосуктира. Това е една модерна радиочестотна липосукция, а не конвенционална. По този начин резултатите са по-дълготрайни, по-естествени, няма неравности по кожата, както по лицето, така и по тялото. Разбира се дълготрайните резултати зависят и от начина на живот на пациентите - те губят рязко от отеглото си. Но дори и при 15% повишаване на теглото, няма промяна от резултата от комбинираната процедура между FaceTite и Morpheus 8.



Въпросът за безопасността и болката са не на последно място. Какво е усещането по време процедурата Morpheus 8?
Процедурата е безопасна - апаратът изключва сам, ако се повиши много температурата в кожата. Може да се работи върху всички видове фототипове, включително 4-ти и 5-ти, тъй като рискът от възпаления и хиперпигментации е много малък, точно защото няма увреждане на епидермиса при работа с Morpheus 8. Апаратът работи върху по-дълбоките слоеве на кожата, което е безопасно и при по-тъмен фототип кожа.

Във VDerm имаме възможност при пациенти, които са с по-нисък праг на болка или са по-притеснителни, или просто искат да им бъде комфортно по време на процедурата, да предлагаме седация със специалист анестезиолог. Така осигуряваме абсолютния комфорт по време на процедурата, както и безопасността й. Ако пациентите все пак са с висок праг на болка или са правили и друг път подобен тип процедури (от рода на фракционираните лазери), тогава за тях няма нужда въобще от седация, поставяме обезболяващ крем, с който се престоява по-дълго време, а процедурата протича почти без дискомфорт. Това е още една причина да се избират професионалисти с богат клиничен опит. Нямам пациент, който да е изпитвал неприятен дискомфорт от Morpheus 8. Естествено, не е от най-приятните процедури - винаги предупреждаваме за това пациентите. Но те остават приятно изненадани. Всяка една процедура, която има много добър ефект обикновено е по една идея по-болезнена. Но повтарям: има възможност и за седация, а обичайно се ползва локална упойка, с действие за по-дълго време. Усещането е подобно на лазерната епилация с едно парване/затопляне на кожата. Не се усеща никакво убождане.  

Възстановителният период е много важен, тъй като в днешно време човек трудно си позволява голяма пауза в социалния си живот - Morpheus 8 е идеална процедура в този смисъл: не налага дълга изолация. Още на следващия ден може да се възстанови нормалният ритъм на живот и да се нанася грим върху лицето. На практика възстановяването е около три дни. То протича с едно леко подуване на лицето или в третираната зона, зачервяване, което преминава още на същия ден, могат да се наблюдават много фини крусти/корички, което е вследствие на минималното нарушаване на епидермиса, но те преминават за около 5-7 дни. В никакъв случай пациентите не трябва да ги премахват механично и насила, а да бъдат оставени да паднат естествено. Преди Morpheus 8 се прави подготовка. Първо преценяваме дали кожата е подходяща за тази процедура. Ако се налага, препоръчваме преди това друга - например за хидратация или спрямо индивидуалните нужди. Пациентите ни получават напътствия как самостоятелно да полагат домашни грижи за кожата си, за да се радват на наистина отличен и дълготраен резултат.



ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР