Икони в дизайна

Смело можем да отбележим, че в продуктовия дизайн на столове, кресла и маси швейцарската компания Vitra може да има аналог със световната висша мода, въздействайки върху емоциите и въображението ни, и давайки стил на изразяване както емблематичните творения на Prada например

01 November 2021

Softshell Chair

Много може да се разказва за швейцарската компания Vitra, превърнала дизайна в емблема на нашето съвремие. Ако се вгледаме внимателно в обкръжаващата ни среда, можем да забележим, че обликът на столовете в домовете ни, ресторантите, кафенетата и офисите произхожда от класически форми, зададени още в началото и средата на 20. век от световни имена в архитектурата и дизайна на мебели като Чарлз и Рей Иймс или Вернер Пантон.

Техните творби и до днес се произвеждат от швейцарската компания Vitra. В този смисъл тя не само пресъздава и обновява вечната класика, която се възприема и като модерна, но също и задава тенденции и мода в дизайна.

Революция в световното производство на мебели е столът Panton . Лесно разпознаваемият силует е творение на легендарния датски дизайнер Вернер Пантон в сътрудничество с Vitra.

Вернер Пантон проектира стола Panton през 1959 г., но производството му става възможно едва през 1967 г. благодарение на швейцарската компания Vitra. Като един от най-перспективните дизайни в средата на века, пластмасовият конзолен стол, направен от един-единствен материал, е поразителна скулптура, изработена от издръжлив и лесен за почистване полипропилен.

Изпробването на материалите до ръба на техните възможности е страст на Вернер Пантон, който винаги е подхождал към дизайнерските предизвикателства по нетрадиционен начин.

Столът Panton се произвежда в голямо разнообразие от цветове и комбинации през цялата си над 60-годишна история. През десетилетията палитрата отразява променящите се вкусове, защото както твърди авторът му: „По-удобно седиш върху стол, чийто цвят харесваш.“

Столът Panton с емблематичен дизайн откриваме в домове, музеи и ресторанти по целия свят. Представянето му през 1967 г. в датското дизайнерско списание Mobilia предизвиква сензация и той се превръща в „иконичен“ и разпознаваем участник в попарт интериори, публикувани в най-престижните архитектурни издания, както и в модни фотосесии на Vogue.

Той става част и от постоянните експозиции на на MoMA в Ню Йорк, Датския музей на изкуството и дизайна в Копенхаген и Музея на дизайна в Лондон. Винтидж продуктите на Вернер Пантон днес са невероятно търсени и достигат огромни суми при продажба.

Пластмасовият стол на Чарлз и Рей Иймс, който се основава на концепция, разработена през 1948 г., представя нов материал за дизайн на мебели и нов тип седалка - черупката, като отхвърля идеята, че столът трябва да обединява седалка и основа в неразделно цяло. Вместо това, прави възможно комбинирането на отделни варианти на седалки с различни основи.

Това води до създаването на цяло семейство столове - Eames Shell Chairs, които могат да се използват в почти всяка обстановка - домове, офиси или обществени пространства благодарение на голямото разнообразие от комбинации. Тъй като възможностите са безкрайни, тази концепция доминира на пазара през следващите десетилетия.

Vitra разработва полипропиленова версия на пластмасовия стол на Иймс през 1999 г. Полипропиленът е висококачествена, здрава пластмаса, която е рециклируема. Това прави възможно производството на Eames Shell Chairs с екологично устойчиви методи. С над 100 000 конфигурации, 23 цвята на корпуса и 36 опции за тапицерия, има стол Eames Shell за всеки дом и всяко пространство.

Конструкцията на седалката на стола Softshell по дизайн на братята Ронан и Ерван Бурулек осигурява ниво на комфорт, който се разкрива още с първото сядане. Вертикалните ребра, скрити в задната обвивка, се адаптират към потребителя, осигурявайки свобода на движение, както и превъзходно удобство дори за продължително седене. Гладките контури и меката тапицерия по цялата повърхност придават на стола Softshell неговия спокоен, уютен и привлекателен характер.

Може би именно заради удобството и „приветливия си нрав“ столът Softshell е избран за поканените гости в студиото на бТВ . Той е комфортен, мек и заема позицията на седящия в него, въпреки, че на пръв поглед изглежда като твърд стол.

Разпознаваемо по целия свят е креслото Lounge Chair на Чарлз и Рей Иймс, превърнало се в символ на изискания лукс. То е създадено като модерна интерпретация на класическия клубен модел кресло.

Lounge chair, наред с много от проектираните и разработени от Иймс мебели, се е превърнало в дизайнерска икона на 20. век. Присъства в най-елитните интериори в света, както и в постоянните експозиции на дизайна в редица музеи.

В Европа оригинален продукт от мебелите и аксесоарите на Чарлс и Рей Иймс можете да купите само от Vitra.

Vitra предлага кресла за дома, които съответстват на високите стандарти на марката за удобство, дизайн и първокласно изпълнение. При някои от тези кресла са добавени технологии от офис столовете (накланяща се облегалка, въртящ се механизъм) като креслото Citizen на Константин Грчич например.

Създадено през 2020 г., креслото Citizen съчетава нетрадиционен дизайн с нов начин на сядане: седалката е окачена на три кабела, което позволява приятно люлеещо се движение и уникално динамично изживяване за седящия.

Модерност, следваща високите изисквания на съвременните потребители както по отношение на ергономичността, така и на дизайна, е пътят, по който швейцарската компания Vitra продължава развитието си, налагайки все по-висок стандарт на живот. Привличайки големите имена в световния дизайн днес, като Антонио Читерио и др., тя продължава да завладява емоциите и въображението на хората, които имат страст към дизайна.

Добрата новина е, че Vitra стартира промоционална кампания, озаглавена Home Stories for Winter, предназначена за любителите на модерната класика и домашния уют. За всяко закупено кресло Lounge Chair, Grand Repos и Grand Relax швейцарската компания дава безплатен бонус табуретка, осигуряваща перфектна опора за пълен релакс.

В кампанията мотивите са обяснени така: „Прекарването на повече време у дома води до по-малко време за движение и повече за седене. В сегашните условия на живот ползите от ергономичните мебели станаха очевидни.“

Мебелите на Vitra се предлагат у нас в магазин The Project, в сградата на магазин Verrsus на бул. Симеоновско шосе 120 Е в столицата.

Повече информация тук

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР