Костас Ламбридис в страната на чудесата

Краси Генова 21 October 2021

Снимка: Carpenter’s Workshop gallery, Paris

31-годишният дизайнер Костас Ламбридис открива удоволствието да си градски човек (роден и израснал на остров Сирос – най-населения остров в архипелага Циклади, който се намира на 140 км от столицата Атина) преди няколко години и оттогава изпълва с много приключения и смисъл отделянето си от дома.

Животът на остров е метафизично преживяване и определено оставя интересен отпечатък върху хората, които отмерват времето с изгрева и залеза, и с усещането, че са отделени от основната суша. Това определя и Костас, който прилича на оживял приказен герой.

Срещата ни е в една от най-интересните галерии за модерен дизайн в Париж – Carpenters Workshop, където бе първата му голяма изложба в световен мащаб. Костас е пристигнал със сутрешен полет от Атина, където живее с любимото си момиче, за да подреди експозицията в артистичното пространство в центъра на Париж – Rue de la Verrerie.

Екзотичният микс от бетон, желязо, камък, керамика и дърво е запазен знак за Костас. Идеята му хрумва още на острова, където по плажната ивица намира най-различни изхвърлени от морските вълни материали. Усъвършенства уменията си във фабриката на своя учител – родения в Испания, но работещ в Холандия Начо Карбонел, „занаятчията на приказните форми“, както го определя списание Architectural Digest. Карбонел се превръща в истинска знаменитост, когато медиите гръмнаха с новината, че тогавашното холивудско семейство Анджелина Джоли и Брад Пит са негови големи почитатели и са изкупили много от причудливата му продукция за дома си в Ел Ей.

Дарбата да превръща мебелите в приказни герои притежава и ученикът на Карбонел – Ламбридис, който добавя нещо екзотично, преобръщащо обичайната ни представа за стол, диван или маса.

Най-въздействащ и изпълнен с детайли е „Елементарният шкаф“, който е изработен като артистична реплика на най-скъпата мебел в историята – прочутия шкаф Badminton, направен във Флоренция за шест години (поръчан през 1726-а от третия дук на Бофор – Хенри Съмърсет) и достигнал рекордната цена от 19 милиона британски лири на търг на „Кристис“. Бившата собственичка на аристократичната мебел е Барбара Пиасечка – вдовица на един от най-богатите мъже в историята на САЩ, създателя на фармацевтичната и козметична империя „Джонсън и Джонсън“ Джон Джонсън, – която го продава на музея „Лихтенщайн“ във Виена през 2004-та. За да сътвори авторска реплика, Костас пътува до Виена, посещава музея няколко пъти, прави 3-D сканиране на оригинала.

„Елементарният шкаф“ е дипломната работа на Ламбридис в Академията по дизайн в Айндховен през 2017-а. Начо Карбонел, който по принцип е много пестелив на комплименти, не крие възторга си от сътвореното от асистента му.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР