В света на Тулуз-Лотрек

История на изкуството

Кристина Тужарова 27 October 2021

Анри дьо Тулуз-Лотрек, „Мулен Руж“, 1892–1893, маслени бои върху платно, 123 x 141 см, Арт институт, Чикаго

Когато на 24 ноември 1864 г. в Алби в семейството на граф Алфонс и графиня Адел дьо Тулуз-Лотрек, които са първи братовчеди, се ражда Анри Мари Реймон дьо Тулуз-Лотрек-Монфа, животът на бъдещия художник е малко или много предопределен. Лотрек наследява от своите родители богатство, аристократичен произход и артистичен талант. Наследява и генетично заболяване, под знака на което ще премине целият му кратък, но изключително активен живот. Той умира, ненавършил 37.

На 13 и 14 години Анри чупи последователно бедрените кости и на двата си крака. Минава много време, преди да се излекува, и краката му спират да растат. Като възрастен е висок 1,54 м.

Запомнен главно като хронист на сенчестата страна на търсещия удоволствие Париж от Бел епок, Лотрек развива омраза към лицемерието и сантименталността, които маскират отношението на хората към него, а и помежду им. Лицата на героите, обезсмъртени в картините му, показват истински емоции: враждебност, безразличие, похот. Героите му са артисти, бохеми, аристократи, танцьори и проститутки, много от тях живеещи само през нощта.

С тази картина Лотрек ни кани в света на примамливия „Мулен Руж“, осветен с газови лампи и украсен с огледала. Редовен посетител на кабарето, художникът имал запазена само за него маса! Този неуморен бохем притежавал и специално пригоден кух бастун, пълен с абсент.

В средата на картината е самият Лотрек, придружен от братовчед си, лекаря Габриел Тапие дьо Селерон. Знаменитата танцьорка Ла Гулю подрежда косата си зад масата, където виждаме Жан Аврил, друга известна героиня на парижката сцена. Певицата Мей Милтън наднича от десния край на картината, лицето й е силно осветено от синьо-зелена светлина с цвят на абсент.

Жизнените, понякога стряскащи с откровеността си картини на Лотрек изразяват духа на декадентски Париж. Чрез неговото изкуство сякаш можем да чуем гласа му, който ни приканва: „Това сме аз и моят свят! Елате и ни опознайте!“.

----------------

Кристина Тужарова води лекции „История на изкуството за любители“ и курсове по рисуване, съчетани с история на изкуството, за деца и възрастни – присъствено и онлайн. Вижте повече на www.artforamateurs.com или на страницата на „История на изкуството за любители“ във Фейсбук.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР