Колекция „Класици“

23 June 2021

Галерия Ларго за първи път ще представи в своята изложбена програма експозиция с класици на българската живопис.

По-голямата част от творбите са от една колекция и представят живописни платна, акварели и рисунки на едни от най-знаковите имена в българското изкуство от последния един век. В изложбата ще видим творби на Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Георги Велчев, Георги Урумов - Калиакра, Давид Перец, Данаил Дечев, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Константин Трингов, Константин Щъркелов, Наполеон Алеков, Никола Ганушев, Христо Каварналиев и Янко Маринов.

В колекцията са представени основно пейзажи и портрети. Особено силно въздействие има голямоформатното масло на Давид Перец, посветено на магичното излъчване на Родопа планина.

Също от Родопите е и нежният и поетичен пейзаж на Данаил Дечев. Дечко Узунов и Константин Трингов рисуват скалите край Мелник и зрителят с наслада ще открие как едно и също място може да предизвиква коренно различни емоции в различните творци.

С три лирични акварела ще представим Константин Щъркелов, този художник на ефирността и преходната красота на природата. Същото нежно и ефирно въздействие е постигнал и Георги Урумов – Калиакра в своя пейзаж „Лодка в спокойни води”.

Изложбата се открива на 24 юни и ще продължи до 14 юли.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР