Удоволствието да шофираш

Mercedes EQA, EQC и EQV

Лилия Или_Ева 17 June 2021

Ще започна с признанието, че шофирам само от пет години и откакто го правя, всички предишни ми се струват пропуснати. Обожавам фокусирането зад волана, в което всички излишни тревоги и мисли изчезват и се отдавам на удоволствието да избирам посоката и да се наслаждавам на скоростта и красотата на пътя.

Затова и идеята да ме изненадат за рождения ми ден с тестдрайв, беше супер попадение. Още повече, че опитах първите електромобили на Mercedes. Компанията-трендсетер в световното автомобилостроене предлага хибриди от години, но царствено излезе на пазара с електрическите си модели, наречени EQ (по аналогия с IQ – коефициент на интелигентност) преди месец. EQA, EQC и EQV– имах удоволствието да ги опитам в същия ред, по изключително красивия, особено в края на пролетта, маршрут през Железница до Belchin Spring SPA Complex и обратно през Дупница и магистралата към София.

EQA

Беше първият ми избор, най-малкият от трите автомобила, основно градска кола, с каквито имам най-голям опит, но подходяща и за извънградски условия. В интерес на истината EQA е и най-близо до моя комфорт за шофиране. Аз не съм от тези, които се състезават на пътя, ценя икономичния преход, лекото возене, бързата реактивност и по-малките габарити.

EQA се предлага в три версии с мощност е от 190 до 290 конски сили, с два електромотора – по един – отпред и отзад, които осигуряват задвижване на четирите колела. Пробегът достига до 426 километра. Батерията се зарежда от 10 до 100% с домашна станция Mercedes Wallbox за около 5.45 часа и само за 30 минути - на бързозарядна (100 kW) станция. Програмата Electric Intelligence й помага да се подгрява или охлажда предварително по време на движение и така времето на зареждане може да се намали. Пътуването е комфортно, тихо и стабилно благодарение на множество демпфериращи елементи, които изолират електрическото задвижване от шасито и купето. Енергия може да бъде спестена, скоростта - оптимизирана и пробегът – удължен, ако изберем сами между пет режима на рекуперация или със системата ECO Assist - според профила на пътя, ограниченията на скоростта и разстоянието спрямо движещите се отпред автомобили. Голямото удобство и за трите електромобила е, че можем да следим състоянието им, заряда на батерията, налягането в гумите, да активираме предварително климатичната система, да отключваме и заключваме вратите от разстояние от смартфона си с помощта на приложението Mercedes Me. Приложението показва след колко минути EQ автомобилът ще е напълно зареден и информира, когато това е факт.

В своята версия 250, която се предлага на българския пазар в момента, EQA ускорява до 100 км/ч за 8,9 секунди, а максималната скорост е ограничена на 160 км/ч. Цената му за България е от 105 600 лева (с ДДС), които включват линия Progressive, широкоекранен медиен кокпит, паркторник с камера за заден ход, светодиодни светлини, амбиентно осветление с 64 цвята.

EQC

е още по-бърз. Тоест той е най-бързият и най-мощният в сравнение с EQA и EQV. Двата му електромотора с мощност от 408 конски сили осигуряват ускорение от потегляне до 100 километра за 5 секунди. Казах, че не обичам да се състезавам нали, но удоволствието от лекотата, с която EQC набира скорост, е голямо. Полита по пътя, без да губите усещането за стабилност нито за миг, а в същото време не усещате и времето, в което километражът е добавил две нули. Всичко това се случва с характерните за движението с Mercedes абсолютна тишина, висока безопасности елегантно движение въпреки неравностите по пътя. Вози малко по-твърдо от EQA. С всички улеснения в системата за управление: круиз кoнтрoл, рeгулирaщ cкoрocттa cпoрeд пътнитe знaци, нaвигaцията, aвтoмoбилитe отпред и тoпoгрaфиятa нa тeрeнa, е достатъчно само да зададем дестинацията и да държим ръце на волана. Електрическият му пробег е до 420 км. Зареждането в домашни условия от 10 до 100% отнема 7.30 часа, на бързозарядните станции - около 40 минути.

Цената на EQC e от 145 800 лева (с ДДС), като в интериора и екстериора са включени AMG линия, безжична система за зареждане на мобилни устройства, камера за заден ход.

EQV

Е осемместен, луксозен пътнически ван, доста по-висок, с електрически плъзгащи се врати, три реда седалки, които могат да се аранжират и доста голям багажник, до 1410 литра. Зад неговия волан сменяте гледната точка към всичко с доста по-висока и усещането, че сте стабилни на пътя. EQV тежи три тона, изкачванията му отнемат повече енергия, но при спусканията наваксва повече. Дори завоите са по-„тежки“.

Батерията му е достатъчна за 350 км и се зарежда с променлив ток до 11 kW в домашни условия, на бързозарядните станции от 10% до 80% - за по-малко от 45 минути. Максималната му мощност e 204 к.с. Цената му е 157 600 лева с ДДС.

 

Като предимство за собствениците на електромобили, от Силвър Стар добавят за EQ автомобилите сервизен пакет обслужване за 5 години, услугата от врата до врата, удължена гаранция за 5 години или 100 хил. километра пробег и възможност за закупуване на оригинална зарядна станция Mercedes Wallbox и монтирането й от оторизиран експертен екип.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР