Ин & Ян в огледалния свят

Представяме ви оригиналната концепция на два „огледални“ апартамента в затворен комплекс в столицата, собственост на брат и сестра. Разпределението е идентично, на 120 кв. м площ, а дизайнерското студио, което проектира интериорите, постига модерна и луксозна визия, съобразявайки се с различните нагласи и начин на живот на собствениците

Елка Влаховска 15 June 2021

Снимка: Михаела Драганова

Уловно можем да наречем единия интериор „дамски“, а другия – „мъжки“, обединява ги стремежът към постигането на функционална среда на обитаване, както и решенията, съзвучни със световния тренд на съчетаване на мрамор и дърво, естествени материали, които ще откриете в най-добрите съвременни образци на интериорния дизайн.

В края на 2020 г. проектът Mirrorland и неговият близнак – луксозният апартамент Naturalista, грабнаха 5-звездни отличия за най-добри интериори за България на престижните награди The European Property Awards 2020-2021. Двата проекта са дело на ATG Design – едно от водещите български студиа за архитектура и дизайн.

Проектът Mirrorland спечели и много престижна световна награда – първо място на международния конкурс за интериорен дизайн и недвижими имоти The International Property Awards, базиран в Лондон, в категорията Show Home Residential Apartment. Експертно жури от 80 професионалисти от цял свят в сферата на недвижимото имущество и дизайна разпознават проекта на ATG Design като най-отличителния с фокус върху дизайна, иновативността на интериорните решения, оригиналност на концепцията и устойчивост.

Naturalista – ин: природа и светлина

Авторската концепция на арх. Ивета Попова за модерен интериор на партера в затворен жилищен комплекс в София показва изискан вкус в подбраните материали, стилна функционалност и елегантно намигване за сценографски усет в проектирането и подбора на осветлението.

Апартаментът разполага с две отделни стаи – спалня със самостоятелна баня и кабинет, и обединена всекидневна с трапезария и кухня. Интериорът приканва към семейни и приятелски събирания с изключително широкото пространство на всекидневната с висок близо 3 метра таван. От една страна, то е отворено към кухнята и добре обособеното антре, а от друга, се слива непринудено с градината чрез големи плъзгащи се прозорци. Така верандата и малкият двор се превръщат в естествено продължение на дома. Връзката с природата е подчертана и чрез силното присъствие на дървото – както в облицовката на стените и дъбовия паркет, така и в корпусните мебели на различни места в интериора.

Благородните материали имат щедро участие в цялостната композиция. Това са мраморът – като част от облицовката на стените и най-вече като подова настилка в по-голямата част от апартамента, и различните метални повърхности с меден, златен или матиран финиш – като елементи от декора и обзавеждането.

В абсолютен контраст с обичайните за партера пространства, които обикновено очакваме да са малки и тъмни, в проекта Naturalista холът разполага с впечатляващи обеми и изобилие от светлина.

Вертикалните ребра на дървената ламперия допълнително издължават вече наличната височина и в приятен противовес карат мраморната настилка на пода да изпъкне още повече – визуални трикове, умело използвани от арх. Ивета Попова. Характерно за нейната работа е постигането на единна стилистка на всички пространства в апартамента, което дава добавена стойност на визуалното преживяване.

Мраморът е главен герой с подчертано присъствие във всяко едно от помещенията – от антрето се „плъзва“ по стената зад дивана и телевизора, преминава в кухнята и продължава в банята. Няколко нюанса на сивото присъстват в текстила на тапицерията във всяка стая – фина препратка към луксозните тапети, които внасят още разнообразие в стените, редом до силните по характер материали в облицовката.

Двете обособени стаи – спалнята и кабинетът, имат елементи в общия стил, но се отличават с настилката си от тъмен дъбов паркет. Елегантният растер в стенните облицовки хармонично допълва шоколадовия нюанс на пода и ламперията.
Банята към спалнята изпъква със свой дух – превес взимат различните стилове и текстури на теракотата. Забелязват се ситни „пчелни“ кутийки в нишата, а неравната повърхност на белите стенни плочки и релефните шарки тип шевица на пода обогатяват визуалното преживяване и с предусещане за различно тактилно изживяване.

Приключението продължава и в тъмната половина на денонощието, когато в интериора изпъкват конкретни кътове, приятно акцентирани с насочено осветление. Разбира се, то играе ключова роля в кабинета, където функционалната му страна е водеща. По дължината на релсите навигирането на всяко от светлинните тела е лесно. Фиксираните на тавана LED пури пък позволяват не само добра осветеност на помещението, но и създават усещане за дълбочина на пространството.

Функцията и естетиката се преплитат по много приятен и съвременен начин в проекта Naturalista на арх. Попова, затова не е случайно, че интериорът печели престижна награда и може да бъде определян като един от най-добрите „дамски“ интериори в България за 2020 г.  

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР