Проклятието Даяна

Филмите, в които главен герой е Принцесата на народа, въпреки щедрите бюджети не само рядко се радват на успех, но често са обречени на унищожителна критика и последвало забвение. Говори се за филмовото „проклятие Даяна“

Краси Генова 13 June 2021

Трусовете около най-прочутото кралско семейство не спират, а киното се храни изобилно от трапезата му. 24 години след смъртта на Даяна Спенсър тя отново е в центъра на филмова драма. Поредната лента вдига завесата пред наситения със страхове, разочарования и пропаднали надежди живот на Лейди Ди в двореца.

Срамежливото и скромно момиче от иначе аристократично семейство работи като асистент в детска градина, но мечтае за успешна кариера и хармоничен брак. Първоначално сякаш всичко върви по плана й. Случайната среща с принц Чарлз е последвана от дълга серия тайни уикенд пътувания, докато на 6 февруари 1981 г. в замъка Уиндзор принцът предлага брак на Даяна.

Многобройни биографии на принцесата експлоатират темата за отчаянието, пред което я изправят дворцовите капани. Мъките й се увеличават и от фриволното поведение на Чарлз, все още увлечен по своята първа и най-голяма любов Камила. Режисьорът Ричард Атънбъроу, близък приятел на Даяна, който снима документален филм за нея още докато е жива, е категоричен: тази изключителна жена става жертва на жестоката аристократична игра, чиито правила не приема. Цената е висока – сълзи и разочарования, скрити зад безупречния й публичен имидж.

Даяна води двойствен живот. Пред камерите тя е стилна, елегантна, излъчва благородство и добрина, но пред приятели усмивката й се превръща в сълзи. Магнит за таблоидите приживе, след трагичната си смърт тя се превръща в героиня на редица продукции. Последната е филмът на чилийския режисьор Пабло Лорейн „Спенсър“ (по моминското име на принцесата), който проследява динамичните дни около решението на Даяна да сложи край на 15-годишния си брак с принц Чарлз. Снима се в малко градче в Германия, в което е пресъздадена атмосферата на Сандрингам (родното място на Даяна, където е и имението Сандрингам Хаус, собственост на кралското семейство). За ролята на принцесата в „Спенсър“ е избрана една от най-талантливите, но и своенравни съвременни актриси – Кристен Стюарт. Дали „проклятието Даяна“ ще застигне и новия филм, предстои да видим.

„Даяна“ (2013)
Дори Наоми Уотс не успя да спаси филмa от тотален провал. Продукцията показва опита на Даяна да последва сърцето си в скандалната й връзка с доктор Кан, но няколко месеца след премиерата лентата бе обявена за „потъващ кораб“ от самата Наоми. Разбира се, няколко месеца след премиерата.

„Уилям и Катрин“ (2011)
Шотландската актриса Лесли Харкур изпълнява ролята на Даяна в сиропираната телевизионна продукция на „Холмарк“. Присъствието на Лейди Ди е оскъдно, все пак акцентът е любовната история на по-големия й син и Кейт Мидълтън. И този филм попада в графата неуспешни и разочарова не само продуцентите си, но и широката публика.

„Даяна: Последните дни на принцеса“ (2007)
„Channel 5“ е продуцент на драмата с документален характер, в която ролята на лейди Ди изпълнява ирландската актриса Женевиев О’Райли. В търсене на пресечна точка с жената Даяна, а не с принцесата, сценаристите попадат в дежурния капан – преекспониране на добрината и леката й наивност, достойно за сапунена опера.

„Влюбената принцеса“ (1996)
Приживе Даяна е героиня в две телевизионни продукции, но само една от тях дръзва да я покаже като принцеса, свободна от оковите на двореца, която се влюбва в своя охранител Джеймс Хюит. Британската преса така се заигра с тази интрига, че тиражира новини, които директно обвързваха Хюит с принц Хари с намеци, че е негов баща. Британската актриса Джули Кокс изпълнява ролята на Даяна в скромната продукция, която отдавна е забравена.

„Даяна. Нейната истинска история“ (1993)
Амбициозното заглавие се базира на скандалната биография, написана от Андрю Мортън, който умее да посипва сол в стари рани – с любовната кореспонденция между Чарлз и Камила, с жлъчните коментари на Ан (сестрата на принц Чарлз) по адрес на снахата. Ролята на принцесата е поверена на сестрата на Кристин Скот Томас, Серина Скот Томас, която години по-късно ще изпълни и ролята на Карол Мидълтън – майката на Катрин в телевизионния филм „Уилям и Кейт“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР