„Голата истина за група „Жигули“ е, че има още хляб в поколението Х

Както при едни избори, така и при гледането на един филм, всичко може да бъде фалшифицирано, само масовият, тотален вот не може. На медийната прожекция на „Голата истина за група „Жигули“ публиката масово и тотално се забавлява и това казва повече от всички думи. Новият филм на режисьора Виктор Божинов („Възвишение“) е в кината от днес. Заповядайте на борда му! Хубаво е и се помни.

Ирина Иванова 16 April 2021

„Голата истина за група „Жигули“ ще продължи да звучи в главата ви и няколко дни след като сте го гледали, заради оригиналния саундтрак - рок парчета в стила на незабравимите деветдесетарски банди „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“, и др. , по текстове на Ивайло Вълчев и музика на Петър Дундаков и Жоро Георгиев от "Остава". Актьорите, въплъщаващи се в ролите на музикантите от някога суперпопулярната група „Жигули“ – Ирини Жамбонас, Лилия Маравиля, Михаил Билалов, Филип Аврамов, Герасим Георгиев-Геро, Димитър Рачков – сами изпълняват песните и като музика, и като вокал.

Някои вече сравниха новият филм на Виктор Божинов с един от най-любимите на публиката български филми – „Оркестър без име“. Макар че създателите на новата продукция отричат приликата да е съзнателно търсена, ще се уверите, че не е трудно да се направи подобна аналогия. За да не изпадам в преразказ на филмовия сюжет, ще кажа само, че в центъра на историята е фронтменът на славната някога банда „Жигули“, който 30 години по-късно си изкарва прехраната като автор на чалга парчета, но поредица от събития го принуждава да събере групата отново за едно последно приключение. Задача, която далеч не се оказва лесна.

Основното динамо на филма е музиката, но също така и остроумният, скоростен, блестящ диалог, дело на сценаристите Ваня Николова (познавате работата й от сериалите „Под прикритие“ и „Връзки“, а тук тя е и изпълнителен продуцент) и Нели Димитрова („Love.net“, „Домашен арест“, „Възвишение“, „Петя на моята Петя“). От персонажите Фори (Билалов), Васо (Аврамов), Киша (Рачков), Пухи (Геро), Дарин Дардо (Маравиля), Соня (Жамбонас) двете са изградили групов персонаж, нещо като стилизиран портрет на едно поколение и това е един от най-силните моменти във филма. Същевременно ще видите дебюта в игралното кино на едно от най-популярните телевизионни лица от 90-те – Август Попов, една от звездите от прочутото предаване „Ку-ку“, който прави великолепна роля като богатият човек с още по-богата душевност Боби Чаев. Смущаващият факт, че толкова добър актьор се появява на голям екран едва сега, навежда на мисълта дали пък българските режисьори не се обграждат с едни и същи актьори, предпочитайки да играят на сигурно с хора, с които вече са установили диалог. Поздравления за Виктор Божинов и кастинг екипа за това, че са рискували в избора си. Младата актриса Климентина Фърцова в ролята на Лиза, дъщерята на Фори, още с единия крак в пубертета и с бушуващи хормони, също е сред откритията на филма и с любопитство очакваме следващите й актьорски стъпки.


Най-хубавото в „Голата истина за група „Жигули“ са особените възторженост и радост, които се завихрят на моменти и те понасят на крилете си. Истински заразителна е комбинацията от смях, готина музика, умен, точен диалог, попадащ право в десятката, нежна носталгия и преди всичко – лекота. Нали знаете – онази лекота на филми като „Вчера“ (Yesterday) на Дани Бойл например, която доскоро ни се струваше непостижима за съвременен български филм. Не че сравнявам музиката на „Бийтълс“, която е в основата на филма на Бойл, с музиката на „Жигули“, нито сравнявам сюжетите на двата филма, които са много различни, но има нещо общо във въздействието им, в това, че те вдигат един пръст над земята, че ти носят удоволствие и ти въздействат емоционално. Освен всичко друго, филмът в крайна сметка дава още един шанс на всички нас от поколението X – поколение, към което принадлежат повечето от актьорите, сценаристите, режисьорът, операторът (Антон Бакарски), композиторите, текстописецът. И чиято съдба очевидно е да премине през всички турбуленции на един сякаш безкраен „преход“.
Да, има още хляб в нас и още как!

3 КОМЕНТАРА
3
Деница
08 May 2021, 16:32

Актьорите говорят и се държат изкуствено и детински, като някакви пубертети! Преди няколко дни гледах филма и не ми остави никаква следа в съзнанието и емоциите! Единственото, което съвременното българско кино постига спрямо мен, е че ме връща към старото отпреди "демокрацията"!

2
AVA
20 April 2021, 19:12

Бях много нетърпелива да гледам филма и той ми достави истинско удоволствие до момента в който РОКАДЖИИТЕ не потърсиха вдъхновение от чалгарите! Това беше абсолютно излишно, безсмислено и неадекватно. И в пълно противоречие с моралния избор на Фори в самото начало и без всякакво обоснование в последствие.
Не си обяснявам това отклонение на сценаристите, освен с желанието да се подмажат на публиката с различен (от рока) музикален вкус.
Каквато и да е причината, без тази недомислица можеше да е много хубав филм. Но на мен лично ми остави лошо впечатление.

1
Теодора Джевезова
17 April 2021, 05:43

Голяма истина за група Жигули е, че филмът е една буфосинхронада! Нагласен актьорски състав на едни и същи лица от под прикритие ма същата сценаристла и същия екип. Навсякъде по света в музикални филми актьорите Пеят, а не си отварят устите като в родната продукция усвоила още пари и за певци инструменталисти и всички други зад кадър. Слаби диалози и с нищо не запомнящ се фаст фууд

ТВОЯТ КОМЕНТАР