Chanel в замъка Шенонсо

Александрина Петрова 04 December 2020

Никой не ни връща с такъв финес в някоя историческа епоха така, както Chanel. Шоуто Métiers d'art на модната къща прави именно това – то винаги е обвързано с някаква интересна локация и ни връща в конкретен момент от историята.

В този формат на шоуто не виждаме просто дрехи, а шедьоври, изработени ръчно до най-малкия детайл от майсторите на Chanel. Затова се казва, че Métiers d'Art се създава в чест на всички тези хора, стоящи зад легендарния бранд.

Сега замъкът Шенонсо – един от най-красивите Ренесансови замъци в Долината на Лоара, Франция – бе не просто вдъхновение за Pre-Fall 2021 колекцията на Chanel, но и мястото, на което тя бе представена.

Той е наричан „замъкът на жените“ и това е нещо, което силно заинтригува Виржини Виар, когато тя се запознава с историята на мястото.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

През 16 в. там се настанява крал Анри II със своята съпруга Катерина Медичи и любовницата си Диан дьо Поатие.

Враждата между двете дами е легендарна. Поатие е много ярка личност, имаща огромна власт над краля. Той й позволява да създаде първите градини в замъка, които са били невероятно впечатляващи, заради съвършения си ред.

Когато кралят умира обаче съпругата му Катерина взима нещата в свои ръце и прогонва Диан, превръщайки Шенонсо в място по свой вкус.

Градините на Диан обаче остават и продължават да се създават нови по същия принцип. Но на Катерина дължим разширяването на замъка и построяването на галерията над реката, където се състоя и дефилето на Chanel.

Виар заимства цветята, както и голяма част от стилистиката на мястото, за да ги превърне в мотиви от колекцията. Но от дрехите прозира и духът на Ренесансовата жена, на която се възхищава още мадмоазел Коко. Тя дори пише вдъхновяващо есе по темата.

Монограмите на Катерина Медичи, които се виждат на много места в замъка, приличат невероятно много на логото на Chanel. Не е ясно дали Коко е черпила идеи за своето лого от френската кралица, но е интересно съвпадение. Много елементи от облеклото на Ренесанса учудващо хармонично се вписват в почерка на френската модна къща, която от своя страна също е превърнала стилистиката си в класика.

Вижте Pre-Fall 2021 колекцията на Chanel в галерията ни.

2 КОМЕНТАРА
2
Me
07 December 2020, 09:53

Има известни разлики, като се загледа човек в детайлите

1
sseed
05 December 2020, 18:04

Логото на Шанел не "прилича много", а е абсолютно същото като монограма на Катерина Медичи, то е директно заимствано.

ТВОЯТ КОМЕНТАР