Лувърът продава на търг произведения на съвременни художници

Това се случва за пръв път в историята на неговото съществуване

eva.bg 30 November 2020

Снимка: getty images

„За пръв път в своята история Лувърът предлага на търг 24 лота, сред тях и произведения на изкуството, любезно предоставени от съвременни художници, които си сътрудничат с музея, както и уникални предложения, партиди и редки услуги, които са в сътрудничество със световни марки“, заяви аукционната къща Christie's.

Тези уникални и нематериални лотове дават възможност на спечелилите да изпитат уникални преживявания, като това да присъстват на годишната инспекция на „Мона Лиза“, по време на която картината се изнася от витрината. Късметлията, спечелил наддаването, ще може да наблюдава този процес, в компанията на директора на Лувъра – Жан-Люк Мартинез.

Големите ценители на изкуството имат и други златни възможности, като присъствие на специален концерт в залата за кралски приеми, вечерни разходки на покрива, докато ги придружава художникът JR. През 2016 г. той накара стъклената пирамида пред Лувъра да „изчезне“ със заблуждаващ окото фотографски стенопис, който възпроизвеждаше фасадата на двореца. Така пирамидата бе скрита и изглеждаше, сякаш я няма. Миналата година JR бе поканен да превърне пространството около пирамидата във визуално интерактивно шоу. С две думи – той би бил интересен събеседник по време на подобна разходка.

Наддаването ще се проведе онлайн от 1 до 15 декември на официалния уебсайт на Christie’s. Сред съвременните художници, чиито произведения ще бъдат включени в търга, са Жан-Мишел Отониел, Йохан Кретен, Кандида Хьофер, Пиер Сулаж и др.

Средствата, събрани от търга, ще бъдат използвани за създаването на ново студийно пространство в музея, което ще служи като център за културно образование. Откриването на пространството е планирано за есента на 2021 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР