Щастието живее тук

Когато семейството с три деца избира своя нов дом, родителите търсят място, което да е по-близо до природата и да е осигурено достатъчно пространство за комфортно обитаване. Недалече от София, триетажната къща, строена преди повече от 30 години, изисква сериозно преустройство

Елка Влаховска 14 October 2020

Снимка: nikki candelero

Когато семейството с три деца избира своя нов дом, родителите търсят място, което да е по-близо до природата и да е осигурено достатъчно пространство за комфортно обитаване.

Недалече от София, триетажната къща, строена преди повече от 30 години, изисква сериозно преустройство. Независимо че е правен ремонт преди 10 години, тя не отговаря на изискванията на бъдещите собственици за уют и удобство. В нея има достатъчно стаи за всички, но конструктивно съществуват и „необитаеми“ пространства – доста обширни коридори, които изглеждат без особено смислено предназначение.

Семейството се доверява на Татяна Станчева (Tanne Design Studio) да развихри не само чувството си за естетика, но и да прекрои къщата така, че всеки обитател да намери своето лично пространство и да открие щастието, обживявайки новия дом. В резултат – всеки обем е усвоен до сантиметър, а къщата се превръща в място за семейни събирания, интимен релакс и вдъхновение.  

Всичко започва със сериозно прекрояване на къщата. На приземния етаж, където освен гараж има складови помещения и миниатюрни по размер спалня, тоалетна и кухненски бокс, се премахват стени и се изгражда великолепна винарна – просторна и приканваща към срещи с роднини и приятели в обстановка на елегантен комфорт. Собствениците са ценители на виното и притежават добра селекция от български, италиански, френски вина, подредени по страни, региони, реколти и сезони в специално изградени за целта шкафове. Два виноохладителя пък поддържат подходящата температура за консумация на специалните вина. Интересен декоративен акцент, свързан с темата „вино“, е решението облицовката на част от стените да е от изрязани и полирани коркови тапи, слепени със смола.

Уютът на това помещение до голяма степен се определя от умелото използване на естествени материали – камък и дърво. Трапезарната маса е по поръчка, направена по проект на архитектката. Две плътни талпи от натурален дъб са съединени с ефектни клинове (вид сглобки).

Първоначалната идея е била да се поръча маса от Италия, но там не може да се открие точният и подходящ за помещението размер. Сега това истинско произведение на доброто местно мебелно производство е притегателен център, около който се събират за празненства членовете на многобройния род. В помещението има и скрит в шкаф телевизор, който влиза в действие, когато има футболни мачове. Тогава винарната се превръща в оживена „мъжка бърлога“.

Много умело е проектирано осветлението на това иначе доста тъмно помещение (в него има само едно малко прозорче, което пропуска естествена светлина). Лампите описват по магичен начин отделните кътове, като осигуряват интимен момент на преживяването. Не е ли приятно в студена зимна вечер, когато горящите дърва пукат в камината, да седнеш на дивана и да дегустираш вино в полутъмната винарна, озарена само от огъня и от скритото осветление на шкафовете за вино?   

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР