Езикът на новото време: капан или изход е короната

Краси Генова 24 September 2020

Снимка: фотография Костадин Кръстев-Коко, стилист Августина Маркова, грим Елиза Попова,

Какво и как се пренареди в живота ни след пандемията – представяме ви пет от многото възможни отговори, зад които застават някои от приятелите на EVA. Предизвикателството, пред което сме изправени всички, независимо дали вярваме, че това е глобална конспирация или тест за хуманност и осъзнаване, разстрои удобния ритъм на живот такъв, какъвто го познаваме от години.

По ирония на съдбата, докато в реалния живот все още търсим стабилната база, на която да се стъпи за излизането от кризисната ситуация, киното и литературата вече са измисляли подобни сюжети.

Според източната мъдрост промяната е най-постоянното нещо на този свят и в този момент, когато мнозина живеят между страховете и неспособността си да правят планове, ние се обръщаме към казаното от Алберт Айнщайн: „Светът, какъвто сме го създали, е процес на нашето мислене. Не може да бъде променен, без да променим мисленето си“.

Биляна Запрянова, журналист
Фейсбук – ябълката на раздора

Във време, в което новините се произвеждат най-напред в социалната мрежа, а после си проправят път към телевизията и печатните издания, Биляна Запрянова, известна сред приятелите и последователите си като Биба, намери най-точната формула за справяне с тревогите и депресията покрай двумесечната домашна карантина. Фейсбук дневникът й, който се появява най-напред като алтернатива на изчерпания още в първите дни прилежен живот на домакиня, дава свобода и пространство на острото й перо и неспокойни мисли.

Дозите от експлозивния словесен коктейл на Биба са ежедневни и се очакват с нетърпение от всичките й онлайн приятели. Разбира се, по традиция в онлайн пространството важи правилото „осанна“ или „разпни го“ и публикациите й събират полярни мнения и коментари. Ние обаче видяхме само още едно здравословно използване на ябълката, пък нека да е и на раздора – Фейсбук като терапия.

„Ден Последен: един период от живота ми приключи. Последен брифинг. НОЩ остава в историята, моето ставане рано също. Сега ще има само сутрешни блокове. Бойко сложи край на моя дневник. Излизам от вкъщи без ръкавици, но с маска, защото съм от „страхливите“. Нещата не са се променили генерално след този брифинг – поне за мен, но някои със сигурност ще се успокоят и отново ще спрат с миенето на ръце и други части на тялото.“

Иво Аръков, актьор
Поезията като спасение

31-годишният актьор все още получава безброй запитвания в Инстаграм защо беше спряно излъчването на комедийния сериал „Съни Бийч“. За радост на многобройните му почитатели, от 29 юни Иво диша във врата на турския секссимвол Къванч Татлъту в кримката „Ирония на съдбата“, който се излъчва по bTV, в ролята на руски мафиот.

Кризата с Ковид-19 промени изцяло темпото и случването на културни събития у нас. Театрите и киносалоните работят с понижена активност, а снимките на филмови продукции са замразени за неопределено време. Въпреки това Иво Аръков продължава своя тих поход в писането на стихове. Прави го от 2007 година, откакто го приемат като студент в НАТФИЗ в класа на професор Атанас Атанасов. В началото е уж на шега в паузите между лекциите и упражненията. Когато първите му стихове получават одобрението на чичо му, поета Васил Жеков (който в периода 1990–1994-а е секретар на Съюза на българските писатели), и на поетесата Валентина Радинска (съпруга на покойния театрален режисьор Крикор Азарян), започва да гледа по-сериозно на тази своя страст. И до днес тяхното мнение е най-важната оценка за написаното в моменти на терзания или лутане. Иво вярва, че макар и насилствено, покрай световната пандемия, човешкият дух е провокиран да мисли, да се усамотява и да еволюира.

„Сигурен съм, че мощната енергия, която хората създадоха затворени у дома за два месеца, има огромен творчески потенциал!“, коментира Иво Аръков и сподели едно от стихотворенията си:

„Едно дърво край къща
изоставена презрява
отрупано е с плод, но няма
кой да обере
Едно дърво край къща
изоставена умира
а дара му вълшебен няма
кой да разбере

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР