Как да се справим с подпухналите очи?

eva.bg 18 July 2021

Снимка: Instagram

Подпухналите очи са неприятно явление. Кожата около очите е най-чувствителна и тънка, затова обикновено признаците на недоспиване и умора се появяват много често именно там.

Едно е обаче да сме подпухнали само сутрин или пък след парти вечер, друго е подпухналостта да се превърне в хронична. Тогава вече трябва да се замислим какви сигнали ни дава тялото. В този случай първата посока, в която може да се тръгне, са хранителните навици, които допринасят за задържането на течности в организма – честа причина за оток. Ето няколко прости неща, които трябва да промените в ежедневните си навици, за да се отървете от този проблем.

Пийте много вода

Погрешна е представата, че отоците се получават от твърде много течности в организма. Напротив. Когато тялото е дехидратирано и не му даваме достатъчно вода, то полага всички усилия да задържи и малкото останали течности, с които разполага. И така се появява неприятната подпухналост. Решението е много просто – старайте се да пиете по средно 2,5 литра вода на ден. Това е препоръката лекарите, като те обръщат внимание на това, че тук става дума за 2,5 литра чиста вода – кафетата и чайовете не се броят. Те дехидратират тялото, така че не прекалявайте с тях. Ако имате слабост към някоя от тези напитки, винаги компенсирайте с чаша вода към тях.

Не прекалявайте със солените храни

Солта има невероятната способност да задържа течности, като така пречи на тялото да изхвърли излишъка им. Затова трябва да внимавате да не прекалявате със солените изкушения. Е, това не означава, че не можете да си хапнете пуканки в киното, но се постарайте да не го правите всеки ден.

Не пийте сладък алкохол

Алкохолните напитки по принцип причиняват подпухналост, но в комбинация със захар, заплахата става още по-голяма. Онези красиви многоцветни коктейли, включващи сиропи, са сигурният път към подутите очи на следващата сутрин. Прибягвайте към сухо вино и вермут. Така рискът е далеч по-малък.

Елиминирайте бързите въглехидрати

Ако подпухналостта представлява хроничен проблем за вас, някои храни трябва да бъдат изключени от менюто ви. Става дума за бързите въглехидрати, т.е. бял хляб, шоколад и други сладкиши, в които има захар. Наблягайте на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Премахването на бързите въглехидрати не само ще помогне за подуването, а и за премахването на излишните килограми.

Движете се повече

Ниската двигателна активност също е причина за задържане на течности. Ако стоите в офиса по цял ден, не се движите по пътя за работа и обратно, тогава кръвообращението и лимфните потоци се забавят, а това от своя страна е причина за застоя на водата. По време на работния ден се опитвайте поне веднъж на час да се разхождате дори за малко, а пред асансьора винаги избирайте стълбите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР