Лола Астанова - повече сексапил или повече музика

Преценете сами

Лилия Илиева 21 January 2020

Снимка: pragma productions

Преди да чуете музиката й, ще забележите дългите й крака, крехката й талия, дълбокото деколте, бляскавата коса. Лола винаги свири с обувки на ултрависок и ултратънък ток. Сценичното й облекло се състои от къси рокли и поли, впити дънки, кожени панталони. Винаги е силно гримирана.

Лола е звезда в социалните мрежи и сексапилното й излъчване подкрепя таланта й. Тя е най-харесваната пианистка в instagram за миналата година с над 100 млн. гледания. Интерпретациите й на Шопен, Лист и Рахманинов са блестящи. Аранжиментите й на хитове като We Are the Champions на Queen и „Лунната соната“ на Бетовен (в дует със Степан Хаузер от 2 Cellos) са виртуозни.

Родена е в Узбекистан. Свири от 6-годишна. През 2003 г. заминава за САЩ с 200 долара в джоба и оттам започва пътят към световния й успех. На следващата година дебютира в Центъра по изпълнителски изкуства John F. Kennedy. През януари 2012 г. свири в Карнеги Хол на благотворително събитие, оглавявано от Доналд Тръмп. През юни сп. Limelight я нарежда сред 10-те икони на стила в класическата музика. През 2014 г. изнася концерт в Балната зала на Ню Йорк в чест на главната редакторка на италианския Vogue Франка Соцани. На събитието присъстват Доналд Тръмп, Валентино Гаравани, Баз Лурман. Участието обявява Крис Дженър. За Лола пишат списания като Vogue и People.

„За мен винаги е много въздействащо и специално преживяване да наблюдавам реакциите на публиката в края на шоуто“ – споделя Лола за EVA.

Кога разбрахте, че сте талантлива? И кога се почувствахте известна?

Майка ми е учителка по пиано, но не искаше да се занимавам с това. Записали са ме на уроци по настояване на баща ми. Още от началото се усетих създадена за музиката и оттогава тя винаги е била единственото, което искам да правя. Иначе не се много на сериозно. Открих, че съм известна по много смешен начин. След дълъг трансатлантически полет, на връщане в Европа слязох от самолета, криейки сенките под очите си с очила, и попаднах на митничар, който се оказа мой почитател. Определено не бяха най-добрите условия за среща с фен.

Много мъже са влюбени във вас. Срещнахте ли вече вашата половинка?

Все още не.

Какво ви прави близки със Степан Хаузер? 

Прекрасно си партнираме музикално, но никога не сме били двойка. Погледът ни към живота е много различен, а това е много важно.

Тогава как изглежда мъжът на мечтите ви?

Висок, с тъмна коса и сини очи. А ако говорим сериозно, за мен по-важно е това, което е вътре в него. Имам нужда да е мил, да мога да разчитам на него и да не е егоцентрик. За мен любовта е човек да бъде безкористен, свободен и да не допуска компромиси със себе си. А ако Той се появи, може да ме накара да се влюбя с песента “She” в изпълнение на Елвис Костело.

Срещали сте се с много известни и интересни хора. Кой от тях ви впечатли най-много?

Факт е, че съм срещала много известни хора, но тези срещи често са разочароващи в известен смисъл, защото се оказва, че качествата на хората са различни от нивото, което се очаква. За мен най-впечатляващ до момента е Новак Джокович. (В навечерието на Откритото първенство по тенис в САЩ US Open 2019 г. излезе видео, в което Джокович свири брилянтно We Are The Champions на Queen на роял. На финала се вижда, че изпълнението всъщност е на Астанова. „И това е само след един урок! Честно казано, не мисля, че тази песен някога е звучала по-подходящо!“ – споделя талантливата пианистка, а Джокович коментира: „Благодаря, професор Астанова! Добра работа“. Разбра се, че тя и сръбският тенисист, с когото са близки приятели, са решили да се пошегуват. За кратко клипът събра над 1 500 000 харесвания.) Харесвам Новак заради всички негови постижения на корта и защото е още по-впечатляващ като човек – мил, възпитан, смирен и грижовен.

Очаквах да кажете името на Андреа Бочели, с когото сте си партнирали на сцена.

О, Андреа е докоснал толкова много души с творбите си и своята благотворителност. Той усеща красотата по много дълбок начин и я връща обратно към света чрез гласа си. С него оживяват шедьоври. Мисля, че това е причината много хора по света да обичат неговата музика. За съвместната ни работа разказвам в един кратък документален филм “The Journey to the Theatre of Silence”, който можете да гледате в YouTube.  

А в инстаграм имате снимки с Робърт де Ниро и Доналд Тръмп.

Да, с Робърт де Ниро се запознахме на откриването на Мемориала за 11 септември в Ню Йорк, на което свирих. Той ме представи на семейството си и приятелите си. И в типичния за него стил ми каза: „Добре изглеждате“. Чувствах се нереално, като във филм.

Доналд Тръмп срещнах за първи път през 2012 г., когатоо ме представи на сцената на Карнеги Хол. Да си призная, бях по-притеснена от предстоящия концерт, отколкото от това, че Тръмп е до мен. След това съм го засичала няколко пъти на различни събития. Присъствал е на три или четири мои изпълнения и заедно с първата дама винаги са били много подкрепящи и мили, дори ми предлагат да се обръщам към тях с „Доналд“и „Мелания“. Но аз, разбира се, никога не съм ги наричала така.

Мислила съм си, ако можех да срещна някой известен композитор на живо, че бих била много щастлива това да е Фредерик Шопен. Искам да разбера какво мисли той за моята интерпретация на неговата музика.

Споделяли сте, че се чувствате много променена от живота в САЩ. Какво имате предвид?

В Америка започнах да мечтая по-смело и да чувствам, че дори невъзможното може да бъде достигнато.

Какво знаете за нашата страна?

Бих се радвала да науча за богатата й история, за хората, за кухнята. Бих искала да се запозная с историческата и с модерната София. 

Как изглежда един ваш ден? Колко часа отделяте да свирите, колко - за шопинг и колко - във фитнеса?

Когато съм вкъщи, започвам деня си в 10 ч. сутринта, закусвам и междувременно чета имейлите и съобщенията си или ги изпращам. После работя и визуално съдържание. Репетирам поне по 2 часа на ден и се опитвам да прекарам поне час във фитнеса. Това се случва вечер. След това вечерям и после обикновено чета или гледам нещо образователно,или правя проучвания за моите проекти. Когато пътувам, е по-трудно да се придържам към графика. Шопинг ненавиждам, пазарувам онлайн.

Определяна сте като икона на стила в класическата музика. Имате ли личен стилист? Можем ли да кажем, че обувките са ви фетиш? Колко имате в гардероба си и има ли такива, които никога не бихте обули?

Не, нямам личен стилист. Обувките ми са твърде много, за да мога да ги преброя. Мисля, че повечето жени страдат от такава мания. Със сигурност никога няма да ме видите да нося Crocs… 

Какво харесвате в себе си и какво бихте искали да промените?

Най-добрите ми качества са, че съм лоялна и стабилна. Хубаво е да не съм толкова трудна сама за себе си. Но се стремя да следвам един от най-добрите съвети на майка ми, който е да се наслаждавам на живота като пътуване и вярвам, че така на финала всичко ще бъде хубаво.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР