Хора и свраки

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков "Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18 January 2020

Изложбата ще представи за първи път 18 оригинала на рисунките на Радичков, които допълват сврачите му истории.

"Хора и свраки" се появява през 1990 година във времето на бурните за страната промени. Макар и тихомълком, първата книга за възрастни, която авторът илюстрира сам, оставя отпечатък в историята на българската литература и съзнанието на читателите с един цитат, който ще се превърне в най-разпознаваемата фраза на Йордан Радичков.

„Човекът представлява едно много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки“.

Поради една или друга причина този цитат заживява своя самостоятелен живот, откъснат от целия текст, озаглавен „За човека“ от сборника „Хора и свраки“. Той продължава така: „Човешката Библия е съставена от тези именно изречения, писани с патос и пълни с правописни грешки. Тя тъкмо заради това е написана по този дивен начин и затуй се чете от всички с увлечение. Дори безграмотната сврака може да се види как стои върху някой препинателен знак посред безбрежната Библия и като гледа писмената, потъва в дълбок размисъл.“

Именно тази безграмотна сврака ще кацне на бюрото на писателя, за да разкаже своите истории, поместени в сборника „Хора и свраки“. Книгата ще бъде представена от Радослав Чичев, a за изложбата ще говори Антон Стайков. Оформлението на книгата е дело на художника София Попйорданова. Творбите са предоставени от семейството. Изложбата се организира с подкрепата на СБХ.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 4 февруари.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР