Разказ за любов и тъга, за слънце и дъжд, за пътуване и дом

09 January 2020

Авторската изложба “ВИК” на популярния фотограф Димитри Стефанов ще бъдe открита на 9 януари от 19 часа в галерия Синтезис. Тя е личен и истинскипроект, разказващ за емоционалното пътуване на автора в Исландия - една „земя на края на света“. На 16 януари от 19 часа всички почитатели на фотографията ще могат да се срещнат лично с автора във Фотосинтезис от 19 часа.

Заглавието на изложбата Димитри Стефанов заимства от думата vík на старонорвежки или *wīkō от старогермански, което в български превод означава малък залив или вход към пристанище.

Авторът споделя за преживяването си в северната страна: „Чаша исландско кафе е нещото, с което се събуждах всяка сутрин. Слънцето понякога огряваше стаята ми, но в повечето случаи не го правеше, заради тежките климатични условия. Беше някак безцветно. Черни облаци разлети по небето, а вятърът се блъска в скалите толкова силно, сякаш водят битка. Дъждът се лееше с дни, а земята, покрита с тежък мъх, жадно пиеше от него. Едри капки падаха като късове скали и се разбиваха в земята на фин прах… вода. Черна вода и небето, оглеждащо се в нея. В тази пустиня, шумна, но глуха, в този скован от студ кът в нищото, от време на време незабележима топла светлина мъждукаше в далечината. Жадувана топлина и аромат на препечен хляб с масло. Забравени от времето малки къщи. Всяко кътче там разказваше история за живота, разказ за любов и тъга, за мрак и светлина, за слънце и дъжд, за пътуване и дом, за природата и човека.“

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР