Д-р Катя Паскова разкри защо днес антиоксидантната козметика е задължителна

Люба Вангелова 13 December 2019

Френската дермокозметична марка с близо 20-годишна история Avene и дерматологът с над 30-годишен опит д-р Катя Паскова обединяват усилията си в повишаване информираността за последствията от оксидативния стрес за кожата и в борбата срещу тях. Именно хората в града са тези, които изпитват осезаемо вредните влияния на външните фактори върху кожата си. Дерматологичната козметика EauThermaleAVENE лансира новата линия A-Oxitive, която предоставя надеждна антиоксидантна и анти-ейдж грижа за кожата на лицето. Срещнахме се с д-р Паскова, за да ни изясни защо тази грижа е основата на всички други и коя е иновацията в A-Oxitive, на която разчитаме за справяне с последствията за красотата ни от динамичния живот в градска среда.

Д-р Паскова, нека напомним като начало какво причиняват на кожата ни оксидативният стрес и замърсяването?

Оксидативният стрес води до нарушаване на ДНК на клетките в кожата, а по този начин се разрушава колагена и еластина. В следствие на което се ускорява процеса на стареене на кожата, тя е видимо повяхнала, нетонизирана, с петна и започва да губи еластичността си. Наричаме я „кожа, променена от слънцето“, а тя всъщност е променена от целия оксидативен стрес, който е причинен не само от лъчите, а от всички фактори на околната среда.

Можем ли в този смисъл например да търсим пряка връзка между акнето и оксидативния стрес?

Напоследък случаите на акне зачестяват. Безспорно влияние за това оказват качеството на храната, която приемаме, влиянието на околната среда, както и начинът на живот. Всичко това води до една обратна връзка към синтезирането на повече мъжки хормони. Нередовното почистване на кожата води до запушване на порите и поява на комедони, до активирането на пропиони бактериум акнес и инфламирано акне, което все по-често виждаме. Младите хора трябва да знаят, че е изключително важно кожата да бъде добре почистена и защитена преди да се нанесе какъвто и да е корективен грим. Защитната козметика е от съществено значение за поддържането на здрава кожа.

Кои активни съставки в козметиката могат да защитят кожата от проникването на наночастиците на замърсяването, които са 20 пъти по-малки от порите на кожата и безпроблемно проникват в нея?

Абсорбирането на фини прахови частици става не само чрез вдишването, но и чрез кожата ни. Ролята на защитник на кожата поверяваме на козметиката. Защитните формули на продуктите, които имат хидратиращо действеие, съдържат хиалуронова киселина, провитаминен комплекс от провитамин С и Е. Нощният пилинг крем е с обогатена формула с ретиналдехид и провитамин Е, като детоксикира и подхранва кожата, но я и обновява – леко излющва и елиминира повърхностния слой. Възстановяването на кожата става най-добре през нощта. Тогава тя е кръвоснабдена, почистена е и диша по-лесно. Затова е важно в спалнята ни да има достатъчно кислород. Както мозъкът ни релаксира през нощта, така и кожата ни. Там, където спим, не трябва да има радиовълни, които допълнително я увреждат.

От друга страна, в A-Oxitive  Аква-крем на Avene се съдържа растителен глицерин, който образува защитен хидрофилен щит, за да предпази кожата от фините прахови частици и замърсяванията през деня. Провитамините от своя страна имат антиоксидантно действие – те неутрализират молекулите, които оказват вредно влияние върху организма и кожата. Защитният антиоксидантен серум A-Oxitive съдържа провитамини - C и Е и GP4G (стимулира естествените защитни механизми на кожата и я енергизира).

Да разбирам, че днес антиоксидантна козметика е в основата на на козметичната грижа?

Да! Антиоксидантният комплекс е необходим за всички. Обичайният прием на антиоксидантите под формата на таблети е много важен, но не е достатъчен, защото голяма част от тях се изхвърлят от организма и не достигат до кожата. В момента жените се интересуват много от козметика с лифтинг ефект. Често те пропускат основните стъпки в грижата за кожата – не предпазват кожата от вредното действие на околната среда, за да й помогнат сама да се регенерира. Като всеки друг орган тя има изключителни възможности да регенерира. В различните сезони се променя нуждата на кожата – сега са й нужни козметични продукти с пилинг ефект, нещо, което да неутрализира вредното въздействие на околната среда, което е събрала кожата ни през лятото.

Хората все още се притесняват от думата пилинг...

Да, заради асоциацията с поражения по кожата, вследствие на недостатъчно информация и неграмотна работа от страна на недобре подготвени козметици. Но с годините ние с общи усилия повишихме информираността по темата и днес трябва да кажем, че пилинг действието на козметичните продукти е много нежно и на практика не агресивно. Нанасяйки ретиналдехид, не причиняваме видимо и осезаемо лющене. Това е пилинг ефект – излющване на повърхността на кожата. В днешно време наблюдаваме, че не само младите, но и хората на по-зряла възраст имат запушени пори и комедони, което не се забелязваше при предните поколения. В голям брой от случаите този проблем е в резултат на изпозлване на неправилна козметика. Серията A-Oxitive е предназначена за всички дами независимо от възрастта, защото всички сме изложени на замърсяване и стрес, които увреждат кожата ни. Да, Avene предлага серията Physiolift за изразени бръчки, както и серията DermAbsolu за възстановяване на обем, а A-Oxitive може да се ползва за всяка възраст, както и в комбинация с останалите анти-ейдж серии.

Можем ли да съчетаваме антиоксидантна козметика с апаратни процедури?

Антиоксидантният комплекс е изключително важен, защото е провитаминен комплекс. Ние всички приемаме витамини, но колко от тях остават активни? Колко от тях се излъчват през организма, без да постигнат ефекта си? Козметиката обаче нанасяме директно върху кожата. Антиоксидативен комплекс, нанесен директно върху кожата я защитава. Прекрасна е комбинацията между антиоксидантна козметика плюс анти-ейдж процедури, терапии и апаратни манипулации. Именно така се достига до оптимални резултати. Терапията с лазер Genesis например активира ремоделирането на колаген, третира фините линии и бръчки, нежеланите кафяви петна и зачервяването на лицето, а основното ѝ предимство е, че няма възстановителен период и пациентите могат да се върнат към ежедневните си дейности веднага след терапията. Процедурата в комбинация с антиоксидантната козметична грижа A-Oxitive на Avene е оптималната комбинация за превантивна грижа за съхраняване на младостта на кожата през годините.

Основната задача на линията A-Oxitive на Avene обаче е антиоксидантната защита на кожата!

Точно така. Оказва се, увреждането от околната среда има много голямо влияние върху състоянието на кожата. Ако един човек изглежда добре, казваме, че е генетична предразположеност. Ако кожата му не изглежда добре, казваме, че не е полагал правилната грижа за кожата си през годините.

Коя е иновацията на A-Oxitive?

Иновация е провитаминният комплекс, който се активира и се превръща във витамини. Серумът с енергизиращата молекула GP4G, енергизира клетките на кожата и им помага да възстановят своите естествената защитни механизми. Когато клетката е в стрес, тя има нужда от източник на енергия, която именно осигурява тази съставка. Продуктите, съдържащи GP4G и защитен антиоксидантен комплекс, ни помагат да съхраним кожата си под стрес, те са друго ниво в козметиката, както е линията A-Oxitive на Avene.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР