Кралица Елизабет II ще се пенсионира?

Принц Чарлз може би ще седне на трона само след 18 месеца...

eva.bg 02 December 2019

Снимка: Getty Images

Според британските медии в момента в двореца се обсъждат много важни за страната решения, а именно пенсионирането на кралица Елизабет II.

Според източниците Нейно Величество обмисля да се пенсионира до 18 месеца в полза на сина си принц Чарлз – първи в наследствената линия за престола.

Оттеглянето на кралицата се планува за след 18 месеца, защото тогава тя ще навърши 95 години. На тази възраст съпругът й принц Филип се отказа от кралските си ангажименти. Разбира се, не всички са единодушни, че това със сигурност ще се случи и много хора спекулират, че Елизабет ще е на трона до края на живота си.

Припомняме, че Елизабет II е най-дълго властвалият монарх във Великобритания. Тя задмина кралица Виктория, която управлява 63 години и 216 дни (през юни тази година Елизабет отпразнува 66 години на трона), а през 2015 г. Елизабет стана и най-дълго управлявалият британски монарх въобще, както и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. След смъртта на Абдула бин Абдул Азис също през 2015 г., британската кралица става и най-старият настоящ монарх в света.

Но напоследък кралицата намалява своите ангажименти постепенно. Данните сочат, че ако през 2016 г. публичните й изяви са около 332, то през 2018 г. са 283. Междувременно ангажиментите на принц Чарлз за тази година са 507. Според източниците той показва все повече и повече, че е готов за престола, особено след скандалите около брат му принц Андрю. Твърди се, че това е дало възможност на Чарлз да реагира, намесвайки се адекватно в тежкия за кралското семейство момент. Предстои да видим дали съвсем скоро тронът ще му бъде отстъпен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР