Това е обувката на Мария-Антоанета

17 November 2019

Обувката на Мария-Антоанета, 1792 г.

От този чифт обувки на кралицата на Франция, датирани от 1792 година, започва работата по изложбата Marche et démarche в Музея на декоративните изкуства в Париж. Изследователите са изумени, че 37-годишната жена може да постави крака си в толкова малка обувка с дължина 21 см и широчина 5 см. Единственото обяснение е, че дамите от висшето общество по онова време не са ходели, а са се придвижвали с каляски. Така че обувките, създавани от френски и италиански занаятчии, просто не са били проектирани за ходене.

Музеят на декоративните изкуства разказва как се е развила обувката – този фетиш в съзнанието на мъже и жени - от Средновековието до наши дни с произведения на Ирис ван Херпен (обувките-копита), както и със сюрреалистичната балетна пантофка на 12 см ток, резултат от сътрудничеството на Кристиан Лубутен и Дейвид Линч.

Кураторът на изложбата Дени Брюна е събрал над 500 предмета, сред които мъжки обувки от Иран от началото на 17. век или златни сандали Paco Rabanne от 1995 г., както и картини, графики, филми и рекламни изображения.

Можете да разберете културното значение на обувките, връзката им с походката и нравите, както и промяната им, свързана с настъпващите технологични иновации, до 23 февруари 2020 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР