Само добавете шик

Десет тайни как да бъдем винаги шик от американската журналистка Тиш Джет

Анета Дженева 03 October 2019

Катрин Деньов за Louis Vuitton

Снимка: Instagram

Какво от това, че километражът отдавна е минал 40-те? C`est la vie! Продължавайте напред, все по-привлекателни, все по-шик. Това е лайтмотивът в книгата на американската журналистка Тиш Джет, омъжена за французин, която споделя тайните на своите приятелки французойки да изглеждат винаги млади. Ето един откъс от книгата й „Винаги шик“, издателство Бард

Десет тайни как да бъдем винаги шик:

Стойка. Главата е изправена, раменете са изпънати постоянно назад – когато стоите, вървите или седите. (Тялото се нагажда в идеална поза. Дрехите изглеждат по-добре, ефектът е вълшебен – физически и психологически. Ще се уверите).

Стига толкова. Естественото е вашето естетическо право на съществуване, или както казват французите, raison d’etre. Минимално количество грим, коса, която се движи заедно с вас, нищо натруфено или неподвижно, което да отнеме от непринуденото ви излъчване. (Това се отнася и до дрехите и аксесоарите – всичко, което е прекалено стегнато или нееластично, автоматично ще ви придаде скован и старомоден вид).

• Поддръжка. Отделете си време и пари за лични разходи. Вие го заслужавате. Вие сте своята най-добра инвестиция. Никой не знае това по-добре от французойките на определена възраст. Не забравяйте: това е съвет за инвестиция, а не нещо, което да ви вменява вина. Дължите го на себе си. (Според прочутия пластичен хирург д-р Себа минималната инвестиция, за да запазите 40-годишното си лице до 70 години, е 2500 евро. Минималната!

Преодоляване. Научете се как да превръщате онова, което не ви харесва, в предимство. Продължавайте нататък. Не се вманиачавайте. Вече сме зрели хора и тревогите заради незначителни проблеми водят единствено до бръчки.

Вие сте уникални. Акцентирайте върху положителното. Няма негативи, само разлики. Разликата означава индивидуалност, единствена по рода си. Това сте вие.

Всеки ден е събитие. Французойките живеят по това правило. Стани, облечи се и излез. Дължиш го на себе си, на самоуважението си, на обкръжението си – все едно дали познаваш хората, които го съставляват, или не. (Резултатът е чудесен, ще видите.)

Бъдете мили. Винаги бъдете изискани и учтиви. Това се отнася до връзките ви с другите – семейство, приятели, непознати. Клише или не, усмивката е най-добрият лифтинг за лице. А французойките никак не са пестеливи в това отношение, особено след като вече са научили крайно американската тайна за избелване на зъбите.

Поезия в движение. Движете се устремено, с пружинираща походка. Бъдете грациозни и енергични. Не ви трябват високи токчета; мокасините вършат същата работа, а изглеждате шик и по-млади.

Обвийте се в ухание. Никога не забравяйте да си сложите парфюм – това ще бъде оценено. Парфюмът не е глезотия за специални случаи, а продължение на личността ви.

Преструвайте се, докато не го постигнете. Колко уверен е човек всъщност? Кой знае? Следвайте съветите, изброени по-горе, и ще изглеждате жизнени и самоуверени. Това е решаващият трик за младост и красота. (Изпитан, изпробван и одобрен от мен.)

Ето и още няколко ценни съвета от Тиш Джет:

• Всяка жена трябва да има дерматолог и да го посещава поне веднъж годишно, както посещава гинеколога, зъболекаря си, личния лекар и т.н. Кожата е орган, не по-малко важен от другите органи.

• Намерете си интелектуални занимания. Нищо не поддържа жената млада така, както упражненията за ума и развиването на талантите и креативността.

• Има френска поговорка: 10 години на лицето за 5 години на дупето. Тоест трябва да избираме между лицето и дупето. Ако искаме да запазим задните си части слаби и стегнати, то лицето ни ще изглежда измършавяло. Затова запомнете: лицето се нуждае от мазнини. Както и от много вода, антиоксиданти, витамини, минерали. Добра храна, никога преяждане.

• Винаги се подготвяйте за месеците слънце. С „предслънчеви“ таблетки, с постепенно излагане. И винаги защитавайте кожата си.

• Разучете уредите, с които можете да правите масаж на лицето си, да го почиствате от грим, да го хидратирате. Съвременната козметология предлага голям избор.

• Ръцете са вашата визитна картичка. Нека кремът за ръце е със слънцезащитен фактор, а тубичката му да изскача отвсякъде! Избелващите кремове не действат. Попитайте дерматолога си!

• Прекомерният грим състарява. Както и неправилно избраният нюанс фон дьо тен. Никога не го пробвайте на китката си, а винаги върху лицето. Научете се и да използвате правилно безцветна пудра така, че лицето да сияе.

• Много жени неправилно смятат, че като използват светли бои за коса, подмладяват лицето си. Светлите коси подчертават още повече бръчките. Изключение прави бялата коса. Иска се кураж и силна индивидуалност, за да вземете решение да оставите косата си бяла. Много коафьори смятат, че е добре да намажете косата си с масло, преди да я боядисвате – маслото, например аргановото, изравнява цвета.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР